#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak spolu souvisí jablka a břízy? Mohou vyvolat zkříženou alergii

Zkřížená alergie na pyly a potraviny je nejčastější příčinou potravinové alergie u dospělých a dospívajících. Například až 70 % alergiků na břízu trpí také alergií na jablko, celer, mrkev nebo lískové oříšky. V čem zkřížená alergie na pyly a potraviny spočívá a jaké jsou její projevy?

Lucii už od dětství trápí z jara opakovaně alergická rýma, respektive vodnatá sekrece z nosu, kýchání a zarudnutí a slzení očí. Alergolog jí pomocí kožních testů diagnostikoval alergii na břízu a předepsal antihistaminika ve formě tablet a očních kapek. Tato léčba jí každým rokem pomáhá během pylové sezóny účinně mírnit projevy alergie. Když bylo Lucii 35 let, asi 5 minut po konzumaci čokolády s lískovými oříšky začala pociťovat pálení a škrábání v krku i nepříjemné svírání hrdla. Tyto projevy naštěstí asi během 1 hodiny samy ustoupily. Ošetřující alergolog ji později informoval, že by se mohlo jednat o zkříženou alergii na břízu a lískové ořechy. Lucie se jim od té doby raději vyhýbá.

V čem zkřížená alergie na pyly a potraviny spočívá?

Při zkřížené alergii zamění imunitní systém strukturálně podobné alergeny. IgE protilátky tak reagují nejen s pylovým alergenem, který u daného jedince způsobuje projevy alergické rýmy, ale nově i s alergenem potravinovým. K tomuto jevu často dochází až v dospělosti po letech trvání pylové alergie. U některých alergiků se může spektrum potravinových alergií v průběhu let dokonce rozšiřovat. Nejčastějšími potravinovými alergeny jsou v případě zkřížených alergií ovoce (broskev, jablko a kiwi), zelenina (mrkev, celer) a ořechy (zejména lískové).

Tab. Nejrozšířenější typy zkřížené alergie na pyly a potraviny

Pylové alergeny  Častí vyvolavatelé zkřížené alergie 
bříza, líska, olše jablko, hruška, broskev, třešeň, meruňka, ořechy (lískový, vlašský), kiwi, brambory (syrové), mrkev, celer, petržel, kořenicí směsi (kari)
trávy (lipnicovité), obilí rajčata, obiloviny (žito, pšenice, ječmen), kiwi
byliny (pelyněk) kořenová zelenina, koření (kopr, fenykl, libeček, majoránka, koriandr, anýz, …), kořenicí směsi, pepř, chilli a paprika, heřmánek, slunečnice (olej)
ambrózie meloun, okurka, banán, heřmánek

Jak se projevuje?

Projevy zkřížené potravinové alergie bývají obvykle mírné, lokalizované do dutiny ústní a označují se jako orální alergický syndrom. Tato alergická reakce nastupuje zpravidla během několika minut po konzumaci dané potraviny. Projevuje se svěděním, pálením a otokem rtů, jazyka, patra a hltanu, škrábáním v krku, může dojít k vyrážce nebo otokům kolem úst nebo méně často k otoku hrdla, poruchám polykání, a dokonce dušnosti. Příznaky mohou připomínat infekční onemocnění (např. angínu), obvykle ale odezní do 1 hodiny. Kromě projevů v oblasti dutiny ústní můžete méně často reagovat zvracením, bolestmi žaludku, průjmem či nadýmáním. V nejtěžším případě se může rozvinout anafylaktický šok, který je ale naštěstí vzácný. Na rozdíl od pylové alergie se alergie na potraviny může projevit kdykoliv během roku.

Léčba 

Jedinou léčebnou možností zkřížené potravinové alergie je eliminace dané potraviny z jídelníčku a léčba akutní alergické reakce, případně anafylaxe. Lehké a středně závažné alergické reakce se léčí antihistaminiky (stejně jako v případě pylové alergie). Lékem první volby u anafylaxe, jejímž nejčastějším spouštěčem jsou arašídy a jiné ořechy, je adrenalin. Aplikuje se do svalu na zevní straně stehna, a to co nejdříve po rozvoji příznaků.

K alergické reakci častěji dochází po požití syrové a čerstvé potraviny, tepelná úprava alergenní vliv většinou ruší. Dejte pozor – výjimkou jsou např. alergeny ořechů, které jsou vůči tepelnému zpracování odolné. Někdy může pomoci i loupání či škrábání ovoce a zeleniny, protože problematické alergeny jsou často přítomny v jejich slupkách.

Ke zlepšení příznaků orálního alergického syndromu může také přispět léčba původní pylové alergie, tedy užívání antihistaminik, kortikosteroidů či specifické alergenové imunoterapie.

(mafi)

Zdroje:

Fuchs M. Alergie na potraviny. Informační leták. MSD.

https://www.nzip.cz/clanek/362-zkrizene-potravinove-alergie

https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/outdoor-food-allergies-relate

Kopelentová E. a Vernerová E. Potravinová alergie z pohledu alergologa. Med. praxi 2016; 13 (5): 242–247. Dostupné na https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2016/05/07.pdf.

Ettlerová K. Zkřížená alergie. Dostupné na http://www.alergie.cz/download.php?f=Skrizena-alergia.pdf.

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje