#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 13. 4. 2024

Dobrý den, v květnu jdu na TEP kolene a nyní, v pátek, mi přišel výsledek testů na kovy (test Melisa). Vyšla slabě pozitivní reaktivita na hliník, zlato, cín, titan a vanod. Testovala se i reakce na kostní cement (grntamicin k PMMA) R+G a vancomycin, obojí v pořádku. Ortoped mi napsal, že v daném zařízení používají kl. náhrady z titanové slitiny Ti6Al4V s hydroxyapatitovým povrchem na kontaktních plochách s kostí. Můžu to mít, nebo potřebuji jinou náhradu? Děkuji a zdravím.

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 16. 4. 2024

Dobrý den, pokud Vám ve vyšetření vyšla pouze slabá pozitivita na hliník, zlato a titan a reakce na kostní cement byla negativní, dle mého názoru by neměl být problém v použití této kloubní náhrady.
U pacientů, u kterých má být použitý kovový implantát, je nutné včas zhodnotit, zda mají být provedeny epikutánní testy. Je to účelné v případě pozitivní anamnézy intolerance kontaktu s kovovými předměty v minulosti. Provedení epikutánních testů před výkonem je nutné plánovat s dostatečným časovým předstihem ve specializovaných dermatoalergologických ambulancích. U osob, které dosud potíže s kovy neměly, se rutinní provádění ET nedoporučuje. Při vzniku potíží po aplikaci kovového implantátu (dermatitida, slizniční změny, přetrvávající otok, pomalé hojení) se doporučuje testování evropskou standardní sadou alergenů a speciální sadou kovů [5], případně se cíleně testují jednotlivé součásti použitého materiálu, u kterých lze předpokládat relevantní vztah k obtížím. Konkrétní slitinu ve formě kovového plátku používáme v některých případech též k testování. Pozitivní reakce na tento materiál je potvrzením kontaktní alergie, negativní výsledek ale není dostatečným důkazem, který by umožňoval slitinu bez rizika použít. V případě pozitivní reakce na titan je doporučováno použit materiál ze slitiny Cr-Co-Mo.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.