#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poznejte 8 potravin, které vyvolávají nejčastější alergie

"Velká osmička alergenů" – i tak by se daly nazvat potraviny, které způsobují 50 až 90 % všech těžkých alergických reakcí na jídlo. Co do této skupiny patří a jaké záludnosti může konzument očekávat, to napoví následující řádky.

"Velká osmička alergenů" – i tak by se daly nazvat potraviny, které způsobují 50 až 90 % všech těžkých alergických reakcí na jídlo. Co do této skupiny patří a jaké záludnosti může konzument očekávat, to napoví následující řádky.

Mají být označené!

Nejběžnější potravinové alergie dospělých se liší od dětských přecitlivělostí. Řada dětí z alergie na mléko, vejce nebo pšenici vyroste, u dospělých se ale mohou nové potíže objevit v průběhu života. Všechny níže uvedené rizikové potraviny by měly být označeny jako alergeny – například u pochutiny, ve které je obsažen hydrolyzovaný rostlinný olej ze sóji, by mělo být na štítku se složením výrazně napsáno, že obsahuje tento alergen. Zde jsou nejčastější potravinové alergeny seřazené dle četnosti:

1. Mléko

Alergie na bílkovinu kravského mléka se vyskytuje u 2 až 3 % kojenců a batolat. Většina dětí z tohoto problému vyroste do svých šesti let. Mléko se může skrývat mimo jiné i v masných výrobcích, „nemléčných“ šlehačkách, tělové a vlasové kosmetice a v dalších produktech, kde by to nikdo nečekal.

2. Burské oříšky

Přecitlivělostí na buráky trpí 1,4 % dětí a 0,6 % dospělých. Často jde o velmi těžkou alergii s nejvyšším počtem život ohrožujících anafylaktických reakcí. Mnohdy bývá celoživotní, jen pětina dětí z ní do šesti let vyroste. Buráky se mohou skrývat také v různých omáčkách a chilli, a dokonce i v ptačím zobu.

3. Korýši

Korýši jsou nejčastějším alergenem u dospělých (až 2 procenta). U dětí jde naopak o vzácný problém (0,1 procenta). Alergie se rozvíjí později v průběhu života a bývá těžká a celoživotní. Nebezpečí může číhat ve vitamínech či granulích pro domácí zvířata a rybičky. Alergici často reagují i na vzduchem přenášené částečky z vařeného pokrmu.

4. Ořechy

Přecitlivělost na ně postihuje 1,1 % dětí a 0,5 % dospělých. Počet alergiků ale stoupá, přičemž jde o potíž na celý život, výjimkou nejsou ani anafylaktické reakce. Existuje velmi mnoho typů ořechů. Alergičtí můžete být jen na jeden typ, zatímco jiné vám nevadí. Ovšem někdo jiný je zase citlivý na všechny skořápkové plody.

5. Vejce

Jsou druhým nejčastějším alergenem u dětí (1,5 procenta), u dospělých je tato alergie vzácná. Asi u 80 % dětí přitom postupem času problém vymizí. Alergen je přítomen i v očkovacích látkách, používá se ke kultivaci virů.

6. Ryby

0,4 % dospělých a 0,1 % dětí má alergii na ryby. Může jít pouze o jeden druh nebo i o více ryb. Často se přecitlivělost objevuje v dospělosti a bývá těžká a celoživotní. V restauracích se navíc ryby běžně smaží ve stejném oleji jako jiné pokrmy. Rybí kosti pak obsahuje i košer želatina, která se nachází např. v košer pudingu.

7. Sója

Na sóju je alergických 0,4 % dětí, u dospělých nejde o významný alergen. U poloviny dětí potíže do sedmi let vymizí. Sója je velmi často obsažena v celé řadě potravin, výjimkou nejsou ani masné výrobky, je tedy potřeba pečlivě kontrolovat etikety. Nebezpečí vzniku alergie na sóju hrozí i dětem s alergií na bílkovinu kravského mléka, proto by tyto děti neměly být krmeny mléčnými formulemi, které obsahují sóju.

8. Pšenice

0,4 % dětí má alergii na pšenici, osmdesát procent z nich z toho do šesti let vyroste. Přecitlivělost na pšenici je odlišná od celiakie, která je autoimunitní nemocí vyvolanou lepkem, obsaženým nejen v pšenici, ale i v jiných obilovinách. U alergie na pšenici je zajímavé, že k reakci dochází často až v kombinaci se cvičením.

Život s potravinovou alergií není jednoduchý, vyžaduje neustálé pečlivé sledování štítků na potravinách. Pokud ale budete dobře znát svůj alergen a budete vědět, kde ho hledat, bude pro vás i snadnější se mu vyhnout.

(hak)

Zdroj: foodallergies.about.com

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje