#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergie na burské oříšky ohrožuje stále mladší jedince

Alergie na arašídy bývá často spojena i s jinými potravinovými alergiemi. Navíc se vedle alergie na kravské mléko objevuje u malých dětí jako jedna z prvních.

Alergie na arašídy bývá často spojena i s jinými potravinovými alergiemi. Navíc se vedle alergie na kravské mléko objevuje u malých dětí jako jedna z prvních. Na otázky, kdy přesně se tak děje a s jakými ostatními potravinami je alergie na arašídy spojena, se pokusili ve své studii odpovědět američtí lékaři z dětské nemocnice v Pittsburghu.

Kromě odpovědí na tyto otázky přinesla studie i srovnání prvního výskytu alergie u dětí před rokem 2000 a po něm. Do ní bylo zahrnuto 70 dětí narozených v letech 1998 a 1999 a 70 dětí z ročníků 2000 a 2005. Hodnoceny byly jak jejich lékařské záznamy s klinickými projevy alergie, tak i zkřížená reaktivita s dalšími potravinami.

Věk alergiků klesá

Studie ukázala, že věk prvního výskytu alergické reakce na arašídy během let klesl. Zatímco před rokem 2000 se první příznaky alergie objevily v průměru kolem druhého roku života, po roce 2000 to bylo už kolem prvního roku věku dítěte. Většina dětí také měla i pozitivní alergologickou rodinnou anamnézu, příznaky alergie tedy trpěl i někdo z jejich blízkého příbuzenstva.

Alergie se nejčastěji projevila doma

U drtivé většiny dětí se alergie ukázala doma, následovaly pak zejména školky a domovy prarodičů. Alergická reakce se nejčastěji projevila ve formě kopřivky, naopak k poruchám dýchání (dušnosti) docházelo jen zřídkakdy. U dvou třetin malých pacientů se ale podařilo prokázat i alergie na ostatní potraviny. Z nich nejčastěji vedly alergie na vejce, kravské mléko, ořechy a ryby.

Mohou za alergie nezodpovědní rodiče?

Za hlavní důvod, proč věk první alergické reakce u dětí tak dramaticky během několika málo let poklesl, považují lékaři zejména příliš brzké podávání arašídů dětem. Na vině jsou pak zejména nezodpovědní rodiče, kteří svým dětem potraviny s arašídy podávají. Dětský organismus je totiž ke vzniku alergie daleko náchylnější než dospělý, a proto by měli rodiče důkladně zvážit, co svému dítěti k jídlu dát.

(kam)

Zdroj: Green T. D. et al.: Clinical characteristics of peanut-allergic children: recent changes., Pediatrics. 2007 Dec; 120 (6): 1304–10.

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje