Úvodní stránka | Redakční rada | Kontakt | RSS | Informace pro média | Napsali o nás

Bez Alergie

Potravinovou alergii nepodceňujte. Může ohrozit i život!

Přecitlivělost na nějakou složku potravy může mít nejrůznější podobu, takže si zpočátku ani každý nemusí uvědomit, že se jedná o alergické projevy. Ty po požití problematického jídla mohou postihnout náš trávicí trakt, projevit se vyrážkou a svěděním na kůži či v nejvážnějších případech vyvolat i dýchací obtíže.

Nejběžnější příznaky 

  • projevy postihující trávicí systém – svědění v krku, křeče v břiše, nevolnost a zvracení, průjem
  • kožní příznaky – kopřivka, svědění kůže, ekzém
  • dýchací problémy – v mírných případech projevy alergické rýmy, v těch vážných astmatický záchvat, otok hrtanu a potíže s dýcháním

Pozor na tragické konce 

I když takové případy nejsou naštěstí časté, je dobré vědět, že i "obyčejná" potravinová alergie může být smrtelně vážná. Příčinou úmrtí po požití alergenního jídla je ve většině případů anafylaktický šok, ale nebezpečný je například i astmatický záchvat nebo otok hrtanu. Ke stavu, který může končit až smrtí, může dojít:

  • po požití většiny běžných alergenních potravin,
  • relativně nejčastěji konzumací arašídů a dalších druhů ořechů,
  • též snědením mořských korýšů.

Přestože smrtelných případů potravinové alergie se neobjevuje mnoho (například v USA se odhaduje výskyt na 100 až 200 případů ročně), je důležité nestandardní reakce na jídlo nepodceňovat. Mějte na paměti, že k vážnému stavu může dojít i u jedinců, kteří měli v minulosti alergické příznaky spíše jen mírné.

(vek)

Zdroj: food.unl.edu


Zpravodaj Bez-alergie.cz

Vše co ještě nevíte o alergii

Každý měsíc pro vás připravujeme přehled novinek webu Bez-alergie. Odpovězte na 4 otázky o alergii a přihlaste se k odběru zpravodaje.

Přihlásit

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Láká vás vyzkoušet vodní dýmku? Pak pozor nejen na infekce!