Úvodní stránka | Redakční rada | Kontakt | RSS | Informace pro média | Napsali o nás

Bez Alergie

Zkřížená alergie: od pylu až po latex

Alergie jsou způsobeny reakcí našeho imunitního systému na velmi široké množství podnětů. Spouštěčem tak mohou být plísně, léky, rostliny a též potraviny. Jednotlivé alergeny se navíc mohou ještě tzv. zkřížit. Co přesně to znamená? 

Řeč čísel

  • Až 70 % jedinců s potravinovou alergií trpí zároveň nějakou jinou přecitlivělostí, a to včetně alergické rýmy.
  • Tato rýma se vyskytuje asi u 15–20 % populace a až 50 % z ní má určitou formu přecitlivělosti na potraviny nebo méně často střevní formu alergie.
  • V západním světě je nejčastěji potravinovou alergií doprovázena alergická rinitida reagující na pyl břízy.
  • Velmi časté jsou zkřížené reakce u přecitlivělosti na latex, kde se u 30–80 % lidí objevuje též reakce na potraviny.
  • Častá je zkřížená alergie na korýše a na domácí roztoče.
  • U dětí s atopickým ekzémem je vysoký výskyt (alespoň ve 30 %) potravinové alergie, nejčastěji zaměřené na kravské mléko, vejce a arašídy.
  • U dětí je astma vyprovokováno potravinami až v 6 % případů a nejčastěji za to může mléko, vejce a arašídy.

Na co dávat pozor

Problematika zkřížené reakce spočívá ve strukturální podobnosti jednotlivých proteinů možných alergenů, například mezi pylem a potravinami. Pokud máte nějakou alergii, je dobré vědět, kde na vás může číhat ještě další nebezpečí. Podívejme se proto na nejčastější zkřížené alergie.

1. Časté zkřížené reakce mezi pyly a potravinami

  • pyl břízy × jablko, mrkev, celer, hruška, rajče, třešně, ořechy
  • pyl merlíku × banán, meloun, broskev
  • pyl svízele (plevelu) × mrkev, celer, broskev, anýz
  • pyl ambrózie × meloun, banán, okurka, slunečnice
  • pyl bojínku lučního × jablko, liči, rajče, celer, kukuřice, paprika

2. Časté zkřížené alergie mezi různými potravinami

  • kreveta, humr, krab a méně často chobotnice, mušle, škeble, ústřice
  • burské oříšky, vlčí bob
  • vlašský, lískový a para ořech, pistácie, kešu oříšky
  • kravské mléko, mléko ostatních savců
  • slepičí vejce a vejce jiných ptáků, drůbeží maso
  • jednotlivé obiloviny
  • alergie na mouku
  • různé druhy ryb, a to jak sladkovodní, tak mořské ryby
  • semínka sezamová, hořčičná, slunečnicová
  • broskev a meloun velmi často reagují s dalšími druhy ovoce

3. Latex a alergie na potraviny

Latexová kontaktní přecitlivělost je nezřídka spojena s potravinovou alergií – velmi často na zeleninu i ovoce:

  • Banán, avokádo, jablko, kiwi, meloun, papája, rajče, brambory a další méně časté.

(boba)

Zdroj: www.foodintolerances.com.au


Zpravodaj Bez-alergie.cz

Vše co ještě nevíte o alergii

Každý měsíc pro vás připravujeme přehled novinek webu Bez-alergie. Odpovězte na 4 otázky o alergii a přihlaste se k odběru zpravodaje.

Přihlásit

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Arabské trhy aneb Skrytá rizika číhající na turisty