#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Testy na alergie

Anamnéza, laboratorní vyšetření, kožní a další provokační testy při diagnostice alergie.

Každoročně mnoho pacientů navštíví svého lékaře, aby jim řekl, zda potíže, které mají, jsou alergického původu. Lékař má k dispozici mnoho metod, jak zjistit pro své pacienty správnou odpověď.

Nejčastěji se však používají tyto metody a vyšetření:

Základním stavebním kamenem v každém pátrání po příčině nemoci je pečlivá anamnéza. Anamnéza je v podstatě rozhovor pacienta s lékařem, který řídí lékař a během kterého lékař získává všechny potřebné informace o pacientových potížích a příznacích. V diagnostice alergií je obzvlášť důležité zjistit následující údaje:

Mezi základní vyšetření patří také laboratorní vyšetření krve, kde se zjišťuje koncentrace IgE protilátek Ty bývají zvýšené u všech alergických onemocnění. Dále svědčí pro alergické onemocnění také zvýšený počet eosinofilních granulocytů (nebo jen krátce eosinofilů) v krvi.

Kožní testy

Poslední a velmi důležitou součástí vyšetření jsou kožní testy. Při kožních testech aplikuje alergolog na kůži sadu několika nejrozšířenějších alergenů a zhruba po patnácti minutách se odečítá reakce. Pokud je pacient vůči danému alergenu senzibilní, objeví se v místě aplikace alergenu pupenec. Za pozitivní reakci se považuje pupenec větší než tři milimetry.

(red)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje