Úvodní stránka | Redakční rada | Kontakt | RSS | Informace pro média | Napsali o nás

Bez Alergie : Časté alergeny : Ostatní alergeny

Alergeny potravinové, lékové, hmyzí jed

Mezi nejčastěji alergizující potraviny patří kravské mléko, vejce, ryby, ořechy, kořenová zelenina (celer, petržel). Z ovoce jsou to nejčastěji jablka, hrušky, meruňky, broskve. Nežádoucí reakce po potravinách však často nejsou alergií, ale nesnášenlivostí jiného původu.

Lékové alergie

Také polékové reakce nejsou vždy alergického původu. Mohou být způsobeny předávkováním nebo nežádoucími vedlejšími účinky. Alergickou reakci může vyvolat téměř každý lék. Nejvíce jich bylo popsáno po penicilinu a jeho derivátech. Patří k nejčastěji předepisovaným lékům, a tak i reakce po nich jsou nejčastější.

Hmyzí jed

Jed hmyzu obsahuje mnoho látek. Nejvíce alergizují enzymy. V našich končinách přichází v úvahu jed včely, vosy, sršně a čmeláka. Agresivně se chovají vosy a sršni, ostatní hmyz sám nenapadá, pouze se brání.

Zpravodaj Bez-alergie.cz

Vše co ještě nevíte o alergii

Každý měsíc pro vás připravujeme přehled novinek webu Bez-alergie. Odpovězte na 4 otázky o alergii a přihlaste se k odběru zpravodaje.

Přihlásit

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Turistický průvodce aneb Co zabalit na cestu do Asie