Úvodní stránka | Redakční rada | Kontakt | RSS | Informace pro média | Napsali o nás

Bez Alergie : Časté alergeny : Venkovní alergeny

Venkovní alergeny

Nejvýznamnějšími venkovními alergeny jsou pyly a spory plísní.

Pylová zrna

Pylová zrna jsou malé vejčité samčí buňky, které slouží k rozmnožování rostlin. Obvykle jsou menší, než je průměr lidského vlasu. Pyly barevně kvetoucích rostlin, například růží, většinou alergii nevyvolávají. Je to proto, že jejich velká voskovitá pylová zrna jsou přenášena na samičí rostliny včelami a dalším hmyzem.

Oproti tomu pyly mnoha stromů, trav a plevelů jsou lehké a jsou snadno unášeny větrem. Právě tyto pyly vyvolávají alergické reakce. Každá rostlina má období kvetení, které se v různých letech příliš neliší. Do jisté míry ho však může ovlivňovat počasí v daném roce. Množství pylu v ovzduší je také výrazně ovlivněno počasím. V naší republice může začít pylová sezona většinou již během časného jara – února – a trvá až do října. Stromy sezonu zahajují, trávy kvetou od května do srpna a plevele na vrcholu léta do podzimu. Čím severněji a čím vyšší poloha, tím je vegetace opožděnější, a pylová sezona se tak posouvá někdy i o měsíc.

K hlavním představitelům alergologicky významných stromů u nás patří břízovité, lískovité a bukovité. Nejběžnějšími trávami jsou u nás jílek, bojínek, lipnice, psárka, srhy, kostřava, medyněk, tomka, sveřep a pýr. Z plevelů patří k nejvýznamnějším kopřiva, drnavec, pelyněk a ambrózie.

Plísně

Plísně jsou mikroskopické příbuzné hub. Jejich spory poletují vzduchem stejně jako pyly. Vyskytují se v průběhu celého roku a nemají svoji vyhraněnou sezonu. Jejich tvorba je výrazně ovlivněna počasím – vlhkostí a teplotou. Hlavní rody našich venkovních plísní jsou Alternaria a Cladosporidium.

Zpravodaj Bez-alergie.cz

Vše co ještě nevíte o alergii

Každý měsíc pro vás připravujeme přehled novinek webu Bez-alergie. Odpovězte na 4 otázky o alergii a přihlaste se k odběru zpravodaje.

Přihlásit

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Polévka s vůní orientu: jak si připravit domácí Pho Bo