Úvodní stránka | Redakční rada | Kontakt | RSS | Informace pro média | Napsali o nás

Bez Alergie : Ostatní alergie : Potravinová alergie

Potravinové alergie

Potravinová alergie je alergická reakce organismu, kdy vyvolávajícím alergenem je některá složka potravy případně přídavná potravinářská látka (konzervant, barvivo).

Projevy potravinové alergie

  • Kožní reakce – atopický ekzém, kopřivky, otoky
  • Reakce dýchacích cest – rýma
  • Reakce zažívacího systému – zvracení, průjem, bolesti břicha
 

Problematické potraviny

Přestože každá potravina může být teoreticky alergenem, všechny potraviny nemají stejnou schopnost alergizovat organismus. Existují skupiny potravin, o kterých se již dlouho ví, že mají tendenci alergické potíže způsobovat.

Patří mezi ně například tyto potraviny:

  • mléko
  • vaječný bílek
  • ryby (člověk je většinou alergický pouze na jeden druh ryb, případně na několik příbuzných druhů)
  • jablka, hrušky, meruňky, broskve a jahody
  • rajčata, celer, špenát, petržel
  • ořechy

V případě alergie je třeba vyloučit danou potravinu z jídelníčku. Někdy se to může zdát těžké až nemožné (alergie na mléko), ale většina pacientů po nějaké době zjistí, že to jde. Samozřejmě je nutné také podrobně sledovat složení jednotlivých průmyslově vyráběných potravin, které v sobě obsahují mnoho různých složek a přídavných látek.

Zpravodaj Bez-alergie.cz

Vše co ještě nevíte o alergii

Každý měsíc pro vás připravujeme přehled novinek webu Bez-alergie. Odpovězte na 4 otázky o alergii a přihlaste se k odběru zpravodaje.

Přihlásit

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Polévka s vůní orientu: jak si připravit domácí Pho Bo