Úvodní stránka | Redakční rada | Kontakt | RSS | Informace pro média | Napsali o nás

Bez Alergie : Časté dotazy : Potravinová alergie

Potravinová alergie

Co je potravinová alergie?

Potravinová alergie je alergická reakce organismu, kdy vyvolávajícím alergenem je některá složka potravy, případně pak přídavná potravinářská látka, jako je konzervant nebo barvivo. Typickými projevy jsou kožní reakce, zvracení, průjmy či bolesti břicha a v horších případech pak také dušnost.

 Další informace:

Jaké jsou největší alergeny v potravinách?

Existují samozřejmě skupiny potravin, o kterých se již dlouho ví, že mají tendenci alergické potíže způsobovat. Patří sem například mléko, vaječný bílek, ryby, ořechy, rajčata, celer, špenát, petržel, z ovoce pak jahody, jablka, hrušky, meruňky, broskve.

 Další informace:

Diagnostika potravinová alergie

Diagnostika jakékoliv alergie, včetně té potravinové, spadá do rukou specialisty, tedy alergologa. Po rozhovoru, kdy se Vás lékař vyptá na konkrétní příznaky, Vám nabere krev a provede testy na jednotlivé potravinové alergeny. V případě alergie je třeba vyloučit danou potravinu z jídelníčku a také sledovat složení jednotlivých průmyslově vyráběných potravin, které v sobě obsahují mnoho různých složek a přídavných látek.

 Další informace:

Jak se projevuje alergie na potraviny?

Mezi základní projevy alergie na potraviny patří kožní reakce, tedy atopický ekzém, kopřivky nebo i otoky, někdy reakce dýchacích cest jako je rýma a typická je i reakce zažívacího systému. Sem pak patří zejména zvracení, průjmy či bolesti břicha.

Další informace:

Trpím nadměrně plynatostí - může to být alergie na potraviny?

Ano, i vyšší plynatost může patřit mezi nekonstantní projevy alergie na potraviny. Zbystřete také, pokud mezi Vaše další obtíže patří průjmy, bolesti břicha nebo hubnutí.

Další informace:

Potravinové alergie – především pak na oříšky a na mléčné výrobky.

Ořechy i mléčné výrobky patří mezi časté a obecně známé alergeny. V případě, že máte alergii na výše uvedené potraviny již potvrzenou, je potřeba tyto vyloučit z jídelníčku. Kromě toho byste měli sledovat i složení ostatních průmyslově vyráběných surovin, aby zmíněné látky, byť ve malých množstvích, neobsahovali.

Další informace:

Potravinová alergie - burské oříšky a čokoláda.

Nesnášenlivost burských oříšků patří mezi nejčastější a také nejzávažnější potravinové alergie. Alergická reakce je totiž zpravidla poměrně prudká a může dokonce i ohrozit alergikův život. Co se týče čokolády, zde je zajímavé, že ve skutečnosti vlastně neexistuje alergie na čokoládu jako takovou, ale pouze na některé její složky. Tedy na kakaové boby, mléko nebo právě oříšky.

Další informace:

Zpravodaj Bez-alergie.cz

Vše co ještě nevíte o alergii

Každý měsíc pro vás připravujeme přehled novinek webu Bez-alergie. Odpovězte na 4 otázky o alergii a přihlaste se k odběru zpravodaje.

Přihlásit

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Arabské trhy aneb Skrytá rizika číhající na turisty