Bez Alergie
Může alkohol vyvolat alergickou reakci?
Nejčastější nežádoucí účinky konzumace alkoholu zná každý. Patří k nim
především ztráta sebekontroly až porucha vědomí, nevolnost, zvracení,
poškození žaludku a jater, bolesti hlavy, snížení koncentrace krevního
cukru, dehydratace. Při dlouhodobém pravidelném pití dochází k
postižení až selhání jater a poškození dalších orgánů a také k
celkovému chátrání organismu a rozpadu osobnosti. Citlivost k těmto
změnám je individuální, ženy k nim bývají vnímavější.
Alergici: pozor na alkohol
Někteří
lidé ale mají okamžité nežádoucí reakce po požití i velmi malého
množství alkoholu. Podkladem těchto reakcí je vrozené chybění některého
enzymu, který se účastní při jeho odbourávání. Tato odchylka je poměrně
častá u orientálců. Příčinou je vrozená neschopnost zpracovávat
acetaldehyd vznikající při odbourávání alkoholu. Po jeho vypití, a to i
velmi malého množství, se u postižených jedinců objeví vyrážky,
zarudnutí kůže a nevolnost. Nežádoucí reakce po alkoholu mohou ovšem
být i alergického původu, jednak na různé přísady obsažené v nápojích,
jednak na alkohol samotný.
Víno a histamin
Až 40 %
astmatiků udává různé
alergické reakce, 30 % pak přímo zhoršení
příznaků astmatu po konzumaci některých alkoholických nápojů.
Nejčastějším vyvolavatelem takových reakcí je víno. Mnohá vína obsahují
histamin, který sám přímo vyvolává reakce, jako je kýchání, rýma,
zčervenání a svědění kůže, bolesti hlavy a
astmatické záchvaty. Pokud
je k vínu ještě konzumováno jídlo obsahující větší množství histaminu,
jako například uzeniny, ryby, koření, jsou reakce ještě výraznější.
Další nebezpečnou příměsí vín jsou sulfity, používané jako konzervační
činidla. U citlivých jedinců mohou vyvolat astmatické záchvaty.
Alergické reakce po čistém alkoholu samotném jsou způsobeny
alergií na
něj samotný nebo na jeho metabolity – kyselinu octovou a acetaldehyd.
Příměsi vyvolávající reakce jsou nejčastěji různé obilniny (ječmen,
žito, pšenice) nebo některé byliny a koření – pelyněk, anýz, kmín.
Zrádná exotika
Co
tedy poradit
alergikovi na Silvestra? Pokud nikdy reakci po alkoholu
neměl, je pro něj riziko jen o něco málo větší než pro nealergika.
Pozor ale na současnou konzumaci různých exotických a vzácných pokrmů,
které v těchto dnech mnohdy třeba ochutnáváme poprvé. Jejich kombinace
s alkoholem mohou být nebezpečné. Někdy se může poprvé při takové
kombinaci projevit i dosud němá zkřížená reakce mezi alergií na pyly a
potraviny. K nejznámějším z nich patří například reakce na jablka a
ořechy při pylové alergii na břízovité. Pokud v minulosti po jakémkoli
alkoholu již pacient nějakou podezřelou reakci měl, je nutná zvýšená
opatrnost. Pozor také na kombinaci se sportem a zvýšenou fyzickou
námahou. Ta je někdy tou pověstnou poslední kapkou, která spouští
alkoholem vyvolanou alergickou reakci.
(van)
Zdroj: Ehlers I, a spol. Clin Exp Allergy 2002;32.