#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bodnutí vosou vyvolalo anafylaktický šok: záchranku si přivolala jen s vypětím všech sil

Zuzana Kamasová (44) se většinu svého života naplno věnuje golfu. Nejprve hrála řadu let coby profesionální hráčka, posledních devět let působí jako golfová trenérka. V sezóně proto značnou část svých dnů tráví venku. Teprve před dvěma lety přitom zjistila, že má silnou alergii na vosí jed.

Před dvěma lety na začátku července šla Zuzana jako obvykle ráno vyvenčit psa. „Byla jsem zhruba pět minut od domova v takovém lesíku. Předklonila jsem se k psovi a ucítila, že mě něco bodlo do kolena. Když jsem se narovnala, okamžitě se mi začala točit hlava a na kůži se mi objevila vyrážka. Rychle jsem se vydala směrem domů, ale už se mi i hůř dýchalo, cítila jsem, že je zle. Mobil jsem s sebou neměla a na ulici nikdo nebyl,“ popisuje golfistka Zuzana Kamasová. Mladá žena jen tak tak zvládla dojít ke svému domu, přivolala si výtah a vyjela nahoru k bytu. Před bytem pak zřejmě ztratila vědomí a probudila se až díky své fence, která kňučela a olizovala ji. Z posledních sil si proto odemkla a zavolala záchranku.

„Pamatuji si, že mi říkali, abych nezavírala dveře od bytu, aby se dostali dovnitř. Pak už si jen matně vybavuji, že jsem ležela na zemi, dva muži v červeném se kolem mě pohybovali, ale vnímala jsem je spíš jen z dálky. Opakovala jsem jim, že se mi špatně dýchá a že mě něco bodlo. Aplikovali mi nějaké léky, které měli v kufříku, a snesli mě do sanitky. Cestu si nepamatuji, probrala jsem se až v nemocnici s kyslíkem na obličeji,“ vypráví golfistka.

Co to znamená anafylaktický šok

Zuzana Kamasová poté strávila pět dní v nemocnici na oddělení JIP. Lékařka jí vysvětlila, že prodělala tzv. anafylaktický šok. Jde o velmi prudkou alergickou reakci vyvolanou kontaktem s určitou látkou. Anafylaktický šok je život ohrožující stav, který je nutné ihned medicínsky řešit.

V době hospitalizace ovšem lékaři nevěděli, jaký hmyz tuto reakci u Zuzany vyvolal a zda to s určitostí byl hmyzí jed. Proto Zuzaně doporučili, aby se objednala na vyšetření na oddělení klinické alergologie a imunologie, díky němuž upřesní, která látka alergii vyvolala (a může opětovně vyvolat). Zároveň ji vybavili pohotovostní léčbou, respektive lékařským předpisem na dané léčivé přípravky. Konkrétně šlo o předplněné pero s adrenalinem, antihistaminikum nové generace a kortikosteroidy. Léky je nutné mít neustále u sebe a v případě rizikového kontaktu s alergenem podat ihned s cílem zabránit rozvoji šoku a udržet základní vitální funkce jedince.

Pacientka se dříve léčila s jinými alergiemi

Zuzana Kamasová v minulosti nikdy neměla neobvyklou reakci na bodnutí hmyzem. V dětství však špatně snášela oblečení z různých umělých materiálů, mívala po něm vyrážky. A především měla alergii na pyly stromů i trav a také na roztoče. Zhruba ve 20 letech podstoupila alergenovou imunoterapii, což je jediná léčba, která řeší příčinu alergie. Princip terapie spočívá v opakovaném podávání oslabeného alergenu, který pacientovy obtíže způsobuje, s cílem navodit toleranci organizmu k němu.

Léčba pomocí alergenové imunoterapie

Po propuštění z nemocnice Zuzana ještě nějakou dobu užívala silná antihistaminika. „Pro mě to léto bylo hrozné. Kdykoliv jsem zaslechla bzučení nějakého hmyzu, začala jsem panikařit,“ popisuje golfistka.

V září Zuzana absolvovala alergologické testy, které potvrdily těžkou alergii na vosí jed. „V říjnu jsem začala opět (po předchozí léčbě alergie na pyly a roztoče, viz výše) užívat alergenovou imunoterapii. Chodím na injekce do ramene. Zpočátku jsem chodila každý týden, a to na dvě až tři injekce aplikované v ten samý den,“ uvedla s tím, že cílem bylo nástup tolerance alergenu uspíšit. V současné době chodí na aplikaci léčivého přípravku zhruba jednou za čtyři až šest týdnů.

Během sezóny se Zuzana naučila neopouštět byt bez pohotovostního balíčku léků a také bez mobilu. „Třeba i když jdu s košem anebo na krátkou procházku se psem,“ říká. Postupně se také přestala tolik bát. „První rok jsem se bála hodně. A také moje okolí mělo strach, zda by mi případně zvládli pomoci. Teď už je to lepší, protože pro svoji ochranu dělám maximum. Zároveň vím, že pokud jde o pobyt venku, neumím se omezovat, to bych šla proti sobě. Mám psa a věnuji se golfu,“ uzavírá.

(lek)

Zdroje:

https://www.bez-alergie.cz/anafylakticky-sok

https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2007/06/11.pdf

https://www.bez-alergie.cz/novinky/pouze-alergenova-imunoterapie-leci-pricinu-alergie-55751

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje