Dobrý den, je mi 24 let. Mám alergii na časně kvetoucí jarní stromy a dále mi má kožní lékařka zjistila kontaktní ekzém na nikl a DMDM- hydantoin. Od ní jsem také dostala seznam vytypovaných potravin, které obsahují nikl a doporučila mi se jim vyhýbat. Doposud, když jsem nevědomky snědla, co nemám, reagovala jsem pouze kožními projevy. Na alergologii mi od ledna tohoto roku začali aplikovat vakcínu proti alergii na břízu. Tento rok v červnu jsem dostala anafylaktický šok. Nikdo z lékařů, ale bohužel nebyl schopen zjistit, na co sem takto reagovala. Proto se na Vás obracím s prosbou o radu, kde by se to dalo zjistit a udělat mi nějaké podrobnější testy. Těch potravin co nesmím, je celá škála a proto by bylo skvělé vědět na které jsem opravdu alergická. Červnová událost byla pro mě šokem a od té doby mám strach skoro při každém jídle. Jedinou radu, kterou jsem od lékařů dostala, ohledně toho jak zjistit co smím a nesmím jíst, je způsobem pokus, omyl. Sice mám autoinjektor, ale opravdu si nechci se svým zdravím takto zahrávat. Předem děkuji za odpověď
Milá Sabino,
Vaše alergie na Nikl nesouvisí s alergií na břízovité, je to jiná imunologická reakce. Proto potraviny které obsahují nikl nejsou stejné, jako ty, které zkříženě reagují s břízovitými. Anafylaktickou reakci nevyvolaly ty s Niklem, ale ty, které zkříženě reagují s břízovitými ( pokud ovšem Vaše reakce byla po potravinách). Nejčastěji to jsou jablko, lískový ořech, peckovité ovoce, celer, mrkev, soja, ale mohou to být i další. Anafylaxi mohou vyvolat i jejich stopová množství, proto je například na čokoládách uváděno, že jsou vyrobeny v provozu, který zpracovává také například oříšky. I když tato konkrétní čokoláda oříšky neobsahuje, může být kontaminována malým množstvím jejich alergenu, který může vyvolat reakci. Podrobný rozbor situace, která předcházela Vaší reakci, by s Vámi měl provést Váš alergolog. Podle toho potom lze i doplnit laboratorní testy. Kožní testy by asi byly pro Vás riskantní.
Zdravím van