#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz 1850

Dotaz, 1. 12. 2010

Dobry den,
podstoupil jsem vysetreni, ktere mi zjistilo alergii (nesnasenlivost) na piti vina. Mel jsem po konzumaci nekolika sklenicek zvraceni a pocit, ze se asi neco spatneho deje. Jiz jsem prestal a zadne problemy nemam. Obcas se napiji slivovice ci ovocneho piva a zadne problemy nemam. Usuzuji tedy, ze memu telu vadi pouze vinne produkty. Problem je, ze mi velmi chutna konak i jine brandy. Pochopitelne po konzumaci jedne sklenicky jsem nic nepoznal, ale obavam se, pokud na to nebude me telo reagovat pozdeji jako na vino-tedy ze konak je vinny produkt. Zajimalo by mne tedy, jeslti mohu konak pit. Je mozne, ze vino obsahuje nejake konzervacni latky, ktere mi nedelaji dobre. Slivovice, jako typ brandy, neni z hroznu vinne revy a proto mozna je vse v poradku. Uznavam, ze mi asi nemuzete poradit na sto procent a nemuzete znat presnou proceduru destilace a obsazenych latek, ale je take mozne, ze uz jste se s timto problemem setkali.
Predem dekuji za vasi odpoved.
Prijemny den
Ondrej Cerny

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 1. 12. 2010

Alkohol, zejména víno, může vyvolávat alergické reakce, třeba i astmatický záchvat apod. Hlavním spouštěčem těchto reakcí je obsažený histamin, což je látka, která se uvolňuje při alergických stavech a v tom víně vy ji vlastně vypijete už "přpravenou". Dalšími alergeny jsou všechna aditiva, která se do nápoje dostanou - nejen při vlastní výrobě, ale může jít o zbytky postřiků hroznů, siřičitany, které se používají k vysíření sudů atd.... Takže není možné přesně určit, která látka vám vadí. Navíc obsah histaminu není ve všech vínech stejný, liší se v závislosti na odrůdě, oblasti.... Nejlepší by bylo konzumovat je ten alkohol, který máte vyzkoušený. Pokud byste chtěl experimentovat, pak doporučuji jen velmi malé množství a počkat třeba i do druhého dne, co to "udělá". Vždy byste měl mít u sebe nějaké antihistaminikum, které ev. alergickou reakci potlačí.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.