#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz 2406

Dotaz, 12. 4. 2012

Dobrý den, mám alergickou reakci na ovoce a zeleninu (jablka, švestky, hrušky, meruňky, rajčata, mrkev, papriky …)Alergie se projevuje Svědění na dásních, případně na rukou, když loupu brambory. Co mi zatím nevadí, je např. okurka, ředkev, kedlubna, salát, citrusy, banán. Do svého jídelníčku bych rád přidal více ovoce či zeleniny, ale vše musím vždy tepelně upravit. Rád bych se zeptal, k jak velikým ztrátám prospěšných látek v takto upravených potravinách dochází? Případně poradit jak minimalizovat ztrátu těchto prospěšných látek? Děkuji za odpověď .

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 12. 4. 2012

Tepelně upravená zelenina i ovoce jsou mnohem lépe tolerovány i využity organismem, takže jsou vlastně prospěšnější. Navíc ve střevě nekvasí a proto nedochází k pomnožení kvasinek atd. Akorát dojde ke ztrátám vitamínu C, který bych doporučila dodat v syntetické podobě.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.