#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz 708

Dotaz, 18. 7. 2008

Dobrý den mám 5-ti letého syna trpí polyvalentní potravinovou alergií ( mléko, sója, vejce..) nyní měl opakovaně těžkou reakci na nějaký konzervant, nebo barvivo prostě nějaké E-čko,začal se mi duti a musela jsem volat záchranku. Alergolog mi trvrdí, že neexistují testy na zjištění na kterou z těchto chemických látek je alergický. Bohužel tyto látky jsou dnes prakticky ve všem a vzhledem k již tak omezenému výběru potravin je to velmi složité a zkoušet systémem pokus-omyl je dost nemožné. Děkuji Zuzana

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 18. 7. 2008

Milá Zuzano,
laboratorní testy na stanovení, na kterou chemickou látku Váš syn reaguje skutečně nejsou k dispozici. Nejdůležitější je, nejprve situaci podrobně rozebrat s odborníkem, zapisovat vše, co pacient jí i s přesným složením a zapisovat také reakce. Pokud jsou závažné, musí mít pacient vždy při sobě adrenalin v autoinjektoru pro okamžité použití a případně další léky.
Potraviny, které jsou nejvíce střežené a nejbezpečnější jsou ty, které jsou určeny pro kojeneckou výživu. Neměly by obsahovat žádné konzervační ani jiné přídatné látky.
Postupem času jistě přijdete na to, v čem je problém. Je nutné situaci řešit nejlépe s odborníkem, který se specializuje na potravinové alergie.

Zdravím van

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.