Dobrý den. Mám otázku ohledně alergií. Od dětství jsem měla atopický ekzém, ten mi v pubertě vymizel. Po porodu se mi opět vrátil s nebývalou intenzitou. Po dvou letech od návratu ekzému se mi začly projevovat alergie- zjistili alergii na pyl břízovitých stromů, pyly letních trav a roztoče- na to užívám 1krát 1 Aerius. Mám ráda med, vždycky si ho kupuji u stejného chovatele a nikdy mi nedělal problémy. Nedávno jsem ale dostala od příbuzných med, (prý úžasný na imunitu a astma). Namazala jsem si ho na chleba a do dvou minut se mi začalo špatně dýchat, úpně jsem sípala a pískalo ve mně při každém nádechu, svědilo mě v krku. Docela nás to
vyděsilo, ale než jsme se rozhodli co dělat, tak se mi to asi po půl hodině zase začlo lepšit a do dvou hodin to bylo pryč. Zkusila jsem si ho dát ještě po dvou měsících a stalo se to samé. Jak je vlastně tohle možné? Můžu být alergická jen na med z jedné konkrétní oblasti? Od té doby se však bojím si dát jakýkoli med, i ten co mi dřív nevadil. Mám to ještě vyzkoušet, nebo se musím vzdát všeho medu navždy? Pak se chci ještě zeptat na které potraviny se kříží ty alergie co mám, a znamená to, že se jich musím absolutně vyvarovat? Poprvé jsem si o zkřížení alergií přečetla až na vašich stránkách, alergoložka mi o tom nikdy neřekla. Předem moc děkuji za odpověď, myslím, že Vaše odpovědi moc pomáhají lidem. Díky.
Milá Martino,
Váš případ je bohužel zcela typický. Reakce na med je u pylových alergiků pravděpodobná, protože obsahuje příměsi pylů. Může Vám vadit jen med z určité oblasti, ale při intenzitě Vašich reakcí bych se raději vyhnula medu vůbec.
Zkřížené alergie při alergii na břízovité jsou pozorovány až u 70
% pacientů a jsou to nejčastěji: jablko, lískový ořech, kořenová zelenina, ev. broskev, třešeń, hruška, banán, latex, meloun.
U alergiků na trávy to jsou: celer, mrkev, ev. rajče, arašídy, soja, pepř.
U roztočů to jsou hlavně švábi, hmyz, korýši, mekkýši a červi. Je například určité riziko reakcí po konzumaci "plodů moře" .
Ne každý ale musí reagovat na všechny uvedené potraviny a naopak může reagoat i na jiné, toto jsou jen ty nejčastější.
K uvedeným potravinám přistupujte opatrně, neznamená to ale ,že všechny u Vás vyolají reakci.Není jiné cesty, než to opatrně vyzkoušet, která vadí a která ne. Vyhýbat se potom musíte těm, které dělají problémy.
Zdravím van