Dotaz 800

Dotaz, 3. 10. 2008

Dobrý den! Mám dvouletou dcerku a má alerg.na mléko vejce rýži rajče a v čem jsou rajčata.Má atpický ekzém .Nesmí ani soju.Potřebuji jak mám vytvořit jídelníček.Nevím jestli může moř.ryby.Četla jsem že by to jíst nemněla.Prosím poraďte mi jídelníček a nebo kde najdu recepty nebo jakou kuchařku. Děkuji Zdeňka

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 3. 10. 2008

Milá Zdeńko, Váš problém jsem konzultovala s naší dietní sestrou, která mi poslala návrha jídelníčku. Musíte je upravid podle Vašich potřeb, podle snášenlivosti. Ryby bych preventivně nedoporučovala do cca 2-3 let věku. Pokud ale má dcera alergii i na ně, tak je jíst pochopitelně nemůže. Zde je odpověd´ naší dietní sestry: Matka v dotazu na internetu uvádí u dcery alergii na mléko, vejce, soju, rýži a rajčata a ptá se na ryby. Posílám dietu kde je ještě vyloučen lepek. U atopického ekzému může být citlivost na různé potraviny a podněty z prostředí a musíme postupovat individuelně. Alergie: mléko, vejce, lepek, sója D i e t a Citlivost na lepek je chronické střevní onemocnění, které je podmíněno vrozenou nesnášenlivostí lepku. Lepek je jednou ze součástí zrna některých obilovin. Je obsažen v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. To znamená, že tyto obiloviny a výrobky z nich připravené se musí z diety vyloučit. Nesnášenlivost lepku je vyvolána vrozeným chyběním některých střevních fermentů nebo jen přecitlivělostí na lepek. Nemoc se neprojevuje, pokud jsou děti kojeny, po převedení na moučné pokrmy se objeví první příznaky – průjmové stolice, zvracení, nepřibývání na váze, bolesti a vzedmutí břicha. Při správném dlouhodobém léčení se choroba upravuje a děti dobře prospívají. Při citlivosti na bílkovinu kravského mléka, vejce a sóju je nutné vyloučit i tyto potraviny a výrobky z nich. Zásady dietní léčby Ze stravy musí být především vyloučeny všechny potraviny a pokrmy, které obsahují lepek, tzn. mouku pšeničnou, žitnou, ovesnou, ječnou, krupici, kroupy, krupky, pečivo a těstoviny kupované i doma dělané ze zakázané mouky. Prodávané potraviny označené jako „dietní“ jsou pro obsah mouky zcela nepřípustné. Je třeba si uvědomit, že moukou je doplňováno velké množství uzenin, složení konzerv není podrobně uváděno. Také některé méně známé vegetariánské pokrmy, jako např. „obilné maso“ Klaso, Seitan apod. obsahují velké množství lepku. PŘEHLED POVOLENÝCH POTRAVIN A POKRMŮ Plodiny a výrobky z nich Rýže: v konkrétním případu nemůže tyto výrobky podávat rýže Natural, bílá rýže, parbolizovaná rýže, rýžové burizony bez lepku, rýžová kaše instantní, rýžová mouka, Mico rýžové, rýžové vločky, rýžové těstoviny bez lepku Kukuřice: mouka, krupice, Mico kukuřičné, kukuřičná kaše instantní, kukuřice pukavcová přírodní (pražená), kukuřičný chléb a lupínky bez lepku, kukuřice extrudovaná (např. Mišutka – možno použít místo strouhanky), křehký kukuřičný chléb, Dexík, perličky kukuřičné, kukuřice zrno (zmrazené, ve směsi se zeleninou, sterilované), polenta bez lepku, Maizena (kukuřičný škrob) Amarant: Mouka, křupky, sušenky, těstoviny Brambory: vařené, pečené, hranolky, čistá bramborová kaše bez mléka, Solamyl POZOR na speciálně upravená masa, která jsou chutnější, ale obsahují přísady z obilovin (viz zakázané potraviny). Jáhly: jáhly, jáhlová mouka, jáhlové vločky, jáhlové a prosné kaše Pohanka: hnědá, zelená, pohanka drť, pohanková mouka, pohankový chléb bez lepku, pohankové křupky bez lepku Luštěniny: alergii neuvádí fazole suché (všechny druhy), fazole předvařené, sterilované ve slaném nálevu, fazolky zelené čočka hnědá, červená, předvařená, sterilovaná ve slaném nálevu hrách suchý (zelený i žlutý, loupaný i neloupaný), hrách předvařený, hrášek zelený čerstvý, zmrazený, sterilovaný Ořechy a semena: alergii neuvádí, ale u dvouletého dítěte je zřejmě nevyzkoušela vlašské, lískové, kešu, para ořechy, arašídy, mandle, semena slunečnicová, dýňová, sezamová, lněná, mák, kokos Nápoje Přírodní ovocné šťávy a mošty Dáváme přednost šťávám doma lisovaným, čerstvým. Z kupovaných výrobků preferujeme šťávy s nízkým obsahem cukru a bez konzervace chemickými prostředky. Přírodní zeleninové šťávy Doporučujeme zejména čerstvou šťávu z mrkve, (rajskou šťávu – nepodávat při alergii na rajčata), šťávy listových zelenin a bylinek jejich krev čistící schopnost. Bylinné čaje Bylinné čaje doporučujeme střídat, neupnout se na jeden druh nebo jednu bylinu. Minerální vody Doporučujeme střídat druhy. Zrnková káva Jen čistá zrnková káva (dětem nepodáváme). „Mléko“ rostlinné Neocate, Kukuřičný nápoj, kokos milk, (Provamel Rice v konkrétním případu nepodávat) Ovoce a ovocné výrobky Podle individuální snášenlivosti Čerstvé ovoce a čerstvé ovocné šťávy všeho druhu. Kompotované, zmrazené celé ovoce a protlaky všeho druhu, bez obilninových přísad. Ovocné přesnídávky pouze bez obilninových přísad. Ovoce sušené všeho druhu (švestky, meruňky, jablka, hrušky, banány, papája, ananas). Ovoce kandované podle snášenlivosti. Zelenina a výrobky ze zeleniny Zeleniny vybíráme s ohledem na snášenlivost. Čerstvá syrová zelenina všeho druhu, saláty z čerstvé zeleniny. Vařená zelenina bez zahuštění všechny druhy. Dušená, pečená a pyré všechny druhy, zahuštěné bezlepkovou moukou, Maizenou nebo Solamylem. Kvašená a nakládaná zelenina všeho druhu. Mražená a sterilovaná zelenina všeho druhu. Tuky Rostlinným tukům dáváme přednost (olej slunečnicový, řepkový, olivový, tuky na pečivo – Flora light, Perla tip). Živočišné tuky (sádlo, slanina) nejsou zakázány. V konkrétním případu nepodávat. Rajský protlak a kečup doma připravený, bez obilninových přísad. Sladidla Cukr řepný a třtinový (kostky, krystal, moučka). Pravý včelí med. – může být alergizující Z umělých sladidel např. Irbis, Nutrasweet. Cukrovinky Sladké pečivo pouze z bezlepkové mouky, jáhel, kukuřice, (rýže), Maizeny, Solamylu, amarantu Sinlac Speciální kaše při alergii na bílkoviny kravského mléka, bílkoviny sóji a lepek. PŘEHLED ZAKÁZANÝCH A NEVHODNÝCH POTRAVIN A POKRMŮ V případě alergie na lepek Plodiny a výrobky z nich Pšenice: pšeničné mouky všech druhů (bílé i celozrnné), pšeničná krupice, trhanka, krupky, pšeničné vločky i ve směsích, zrno pšenice Ječmen: ječná mouka, kroupy, krupky, lámanka, ječné vločky i ve směsích, zrno ječmene, ječný slad, sladěnka a další sladové výtažky Oves: ovesná mouka, ovesné vločky i ve směsích, oves bezpluchý nebo loupaný (Eurorýže) Žito a žitovec (tritikale): žitná mouka chlebová, celozrnná, žitovcová mouka, žitné vločky i ve směsích, zrno žita a žitovce, žito pražené na kávu, žitovka, melta Seitan a klaso: vegetariánský bílkovinný pokrm vyrobený z obilí – obsahuje mnoho lepku Pečivo a chléb v případě alergie na lepek Zakázáno veškeré kupované pečivo a chléb, pokud není výslovně označené jako bezlepkové. Doma připravujeme pečivo a chléb z bezlepkové mouky. Nápoje V případě alergie na lepek Sušená a instantní káva – obsahují vždy výtažky z obilí. Kávoviny, Malcao, Bikava – obsahují sladové výtažky. Alkohol se obecně nedoporučuje. Destiláty a pivo jsou striktně zakázány. Malé množství přírodního vína je možné, nejde-li o dětského pacienta. Tuky Sójový olej. Přepalované, žluklé a jinak znehodnocené tuky, lůj, máslo a tuky s obsahem syrovátky, podmáslí apod. Mléko, mléčné výrobky Vejce Čím je nahradit ? -- Prášek do pečiva (1 sáček odpovídá 1 – 2 vajíčkům), lze doporučit kypřící prášek Dr. Oetker – neobsahuje plnidlo mouku 1 sáček prášku smícháme s 1 lžící vody a 1 lžící octa nebo 1 sáček prášku smícháme s ½ lžící oleje a ½ lžící vody -- Droždí – sáček instantního droždí rozpustíme v ¼ sklenici horké vody = 1 – 2 vejce -- Želatina – 1 sáček nahradí až 3 vejce -- Bramborovým škrobem – Solamylem 1 vejce či 2 žloutky nahradíme ½ lžící Solamylu rozmíchaného v 1 dl vody (vánoční cukroví) 1 lžíce Solamylu a ¼ l „mléka“, trochu mouky bez lepku, sůl ušleháme (na řízky) Kynutá těsta, masové karbanátky – bez vajec, přidáme Solamyl Bramborák, palačinky, lívance – 1 lžíce Solamylu (těsto pro celou rodinu) Majonézy, dochucovadla a pochutiny Veškeré kupované majonézy. Kupovaná tatarská omáčka a jiné kupované studené omáčky a dresingy. Všechny sójové omáčky (s výjimkou Tamari). Není vhodná ani fermentovaná sójová omáčka SHOYU (obsahuje fermentované obilí a sóju). Kupovaný kečup. Cukrovinky Zmrzlina všeho druhu (nanuky, polárkové dorty, gelatti apod.) Všechny plněné čokolády a tyčinky. Nugátové bonbony a tyčinky. Karamely a sladové bonbony. Fondánové cukroví a furé. Sojové suky, Músli Riegel a Twiggi všeho druhu. Granoly a Músli pochoutky s výjimkou výslovně označených jako bezlepkové. Vlárka – pohanková pochoutka česneková, kakaová. Obsahují také pšeničnou mouku. Ovoce Ovocné přesnídávky, pokud nejsou označeny jako bezlepkové. Zelenina Zelenina a zeleninové pokrmy připravené s moukou nebo krupicí pšeničnou, žitnou, ječnou a ovesnou a pšeničnými, žitnými, ječnými a ovesnými vločkami, krupkami, lámankou, trhankou apod. Hotová zeleninová jídla (zmrazená nebo sterilovaná, v restauracích apod.). Zeleninové přesnídávky a pomazánky, pokud nejsou označené jako bezlepkové. Kupované majonézové saláty. Polévky Polévka zahuštěné pšeničnou, žitnou, ječnou nebo ovesnou moukou nebo krupicí, kroupami, vločkami z těchto obilovin. Polévky v sáčku všeho druhu (instantní, sušené, rychlé apod.). Polévkové kostky jako polotovar. Bujony v kostce a prášku (Masox, hovězí, slepičí a zeleninový bujon apod.). Zmrazené a sterilované hotové polévky. Masa Uzeniny (salámy, párky, klobásy apod.), pokud není znám přesný technologický postup přípravy. Kupované paštiky, játrovky, pomazánky, jelita, jitrnice, prejty, sekané, záviny. Masové konzervy. Masitá jídla neznámého složení (připravovaná s lepkovou moukou). Smažená jídla – pokrmy připravované s obyčejnou (lepkovou) moukou a strouhankou. Příkrmy a přílohy Běžné kupované těstoviny, pekařské výrobky, příkrmy vyráběné z lepkové mouky a vloček. Pudinky a krémy Kupované pudinky a krémy. Nugeta a podobné čokoládové krémy. Sojová masa speciálně upravená Sojový zeleninový guláš – obsahuje ječný slad. Sojové zeleninové chilli – obsahuje ječný slad. Sojový karbanátek s kapustou – obsahuje pšeničný škrob. MC veget hamburger – obsahuje speciálně upravené obiloviny. Vždy se přesvědčte, zda upravené pokrmy neobsahují lepek, sušené kravské mléko, syrovátku, podmáslí, sušená vejce, sójovou mouku. Bezlepkové potraviny jsou označené logem: RECEPTY NA BEZLEPKOVÉ PEČIVO Xantamová guma Přípravek do všech druhů těst, částečně nahradí vlastnosti lepku, pečivo je vláčnější a déle čerstvé. Dávkování: 1 – 2 g na 1 kg suchých směsí (zarovnaná kávová lžička obsahuje 2 g Xantamové gumy) Bramborový chleba 330 g bramborové směsi Emise, 170 g mouky Mantler, 50 g strouhaných vařených brambor, 250 ml „mléka“ (rýžové, kukuřičné), 200 ml vody, 1 balíček sušeného droždí, 9 g soli, ½ lžičky Xantamové gumy, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 1 lžíce Melasy, koření na chleba Do nádoby nalijeme tekuté suroviny, nastrouhané brambory a sůl. Poté nasypeme sypké směsi. Vše dobře promícháme, nejlépe elektrickým hnětačem a upečeme. Bezlepkové pečivo sladké Perník: 250 g bezlepková směs na chléb, 50 g Perla tip, 20 g cukr, voda podle potřeby, 1 vanilkový cukr, ½ prášku do perníku, 30 med V troše vody rozpustíme med. Bezlepkovou směs promícháme s práškem do perníku a cukrem. Přidáme rozpuštěný tuk a med. Za dalšího přidání vody připravíme těsto o něco hustší než na lívance. Nalijeme ho do tukem vymazané a bezlepkovou moukou vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté formě asi 30 min. Vánočka: 200 g bezlepková směs na chléb, 50 g droždí, 40 g práškový cukr, 50 g Perla tip, sůl, citrónová kůra, 80 ml mléko rýžové nebo voda, 25 g hrozinky, 15 g mandle, citrónová šťáva, Do hrnku dáme droždí, posypeme lžičkou práškového cukru a mícháme až se rozpustí. Přidáme asi 40 g mouky, trochu vlažného mléka rýžového a vše rozmícháme v řidší kvásek, který posypeme moukou. Na teplém místě necháme kynout. Do mísy nasypeme zbylou mouku, cukr, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru a dobře promícháme. Pak přidáme rozpuštěný tuk a zkynutý kvásek. Postupně zbylým mlékem rýžovým, zaděláme těsto a nakonec přidáme omyté a spařené hrozinky, nakrájené mandle, citrónovou šťávu. Těsto dobře propracujeme a necháme vykynout. Je-li objem těsta dvojnásobný, promícháme a necháme znovu kynout. To opakujeme dva až třikrát. Těsto přendáme do dobře vymazané formy na biskupský chlebíček, můžeme posypat oloupanými a nakrájenými mandlemi. Přikryjeme alobalem a v troubě pečeme zvolna asi 40 min. Ovocný rybízový koláč 250 g bezlepková směs na chléb, 14 g droždí, 50 g Perla tip, 40 g cukr, voda podle potřeby, 400 g rybíz Drobenka: 80 g kukuřičná mouka hrubá, 60 g Perla tip, 40 g cukr Z droždí, části cukru a vody připravíme kvásek. Z bezlepkové směsi, cukru, rozpuštěného vlažného tuku a kvásku vymícháme hustší tekuté těsto, které vlijeme do dortové formy vymazané tukem. Pokryjeme rybízem a drobenkou. Necháme 10 – 15 minut kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 225° C asi 20 min. Jablečný koláč 250 g bezlepková směs na chléb, 1 prášek do pečiva, 80 g Perla tip, 1 vanilkový cukr, 600 g strouhaná jablka, voda podle potřeby Vše rychle smícháme v hustší lité těsto, nalijeme do tukem vymazané a bezlepkovou moukou vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 220° C asi 15 – 20 min. Obměna: místo jablek můžeme použít mrkev Keksy 160 g bezlepková směs na chléb, 100 g Perla tip, 2 polévkové lžíce vody, cukr podle chuti Bezlepkovou směs vysypeme do misky a zapracujeme tuk. Vznikne zrnitá hmota, přidáme vodu a vypracujeme těsto. Uložíme na několik hodin do chladničky. Z těsta tvoříme placičky a pečeme v troubě předem vyhřáté na 225° C asi 5 minut. Bezlepkový chléb Pohankový chléb 400 g hladké pohankové mouky, 400 ml vody, 1 sušené droždí , lžička soli, lžíce cukru, lžíce jablečného octa, lžička kmínu, lžíce slunečnicového oleje Rozpustíme ve vlažné vodě cukr, sůl, ocet a droždí, přisypeme kmín. Elektrickým šlehačem umícháme po 2 – 3 minutách živé (dýchací) těsto. Nalijeme do formy na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet vyložené fólií na pečení. Necháme 30 – 40 minut kynout. Těsto je nutno po 25 minutách hlídat, vyskočí pak náhle nahoru a chléb překyne. Mezitím rozpálíme troubu na 225° C a chléb pečeme na tuto teplotu 10 minut, pak dopékáme při 150 – 180 - 200° C zhruba 40 – 50 minut. Když už je napovrch chléb krásně tmavý, vyjmeme ho z formy, sejmeme fólii a položíme ho vrchem dolu a tak 10 minut dopečeme. Časy i teplotu je nutno vyzkoušet podle výhřevnosti trouby. Pohankové cukroví 250 g pohankové mouky, 250 g změklého tuku (Perla tip, Flora light), 6 lžic bílého vína, moučkový a vanilkový cukr na obalení Mouku, tuk a víno dobře propracujeme a těsto necháme odležet v chladu (až 24 h). Na vymazaný plech tvoříme lisem na cukroví tvary, pečeme v horké troubě a ještě teplé obalujeme v cukru smíchaným s vanilkovým cukrem. Domácí chléb 500 g pohankové, kukuřičné, rýžové mouky, 500 ml vody, 300 g Nestlé Sinlac, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 balíčky sušeného droždí, 1 lžíce jodizované nebo mořské soli, 100 g nesířených hrozinek Všechny suroviny dobře promícháme (necháme šálek mouky stranou), vypracujeme hladké těsto a necháme asi 30 minut kynout. Namočené hrozinky necháme dobře okapat, promícháme s nechanou moukou a válečkem zapracujeme do těsta. Těsto znovu dobře prohněteme a naplníme do vymaštěné formy. Pečeme v předehřáté troubě (cca 180° C) asi 1 hodinu. Vyklopíme a necháme vychladnout. Maminčiny dalamánky 250 ml vody, ¾ kostky čerstvého droždí, 1 lžička cukru, 350 – 400 g bezlepkové mouky (poměr 1 : 1 Mantler a Jizerka), 3 lžíce oleje, 1 lžička soli, kmín, semínka (seznam, slunečnice) Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme droždí a necháme chvíli vzkypět. Přidáme bezlepkovou mouku, sůl, olej a hnětačem umícháme těsto, do kterého přidáme kmín nebo semínka. Lžící namočenou ve vodě tvoříme bochánky, klademe na vymaštěný plech, necháme asi 10 minut kynout a upečeme při teplotě 180° C cca 15 – 20 minut. Chléb rýžový 250 g rýžová mouka, sůl, cukr, kmín, 10 g droždí, 250 ml mléka, 2 vejce, tuk na vymazání formy Asi 5 lžic rýžové mouky necháme vykynout v mléce s droždím, pak přidáme 2 utřené žloutky, zbytek rýžové mouky, sůl, kmín. Plníme do tukem vymazané chlebíčkové formy a po dokynutí pečeme v dobře vyhřáté troubě do růžova. Alergie na bílkovinu kravského mléka Při prokázané alergii na bílkovinu kravského mléka je možným řešením konzum mléčných výrobků z jiných druhů hospodářských zvířat. Je to individuální, protože alergie může být i na ovčí nebo kozí mléko. Při snášenlivosti kozích a ovčích výrobků je důležité složení, může v nich být příměs kravského mléka. Analýza kozích a ovčích sýrů provedená VÚPP: Tabulka, č 1. Analyzované kozí a ovčí sýry ve VÚPP č . S ý r Země původu Deklarace přítomnosti kravského mléka Skutečnost-nalezeno kravské mléko 1 Balkánský kozí sýr Kaprinus ČR ne ne 2 čerstvý nezrající kozí sýr přírodní ČR ne ne 3 Dezertní kozí sýr Doral ČR ne ne 4 Přírodní kozí sýr ČR ne ne 5 Přírodní polotvrdý plátkovaný kozí sýr Pikant ČR ne ano 6 Sedlákova přírodní kozí brynza CR ne ne 7 Sládečků v pravý polotvrdý zrající kozí sýr ČR ne ne 8 Tylžský kozí sýr ČR ne ne 9 Nakládaný přírodní sýr z kozího mléka SR ne ano 10 Přírodní sýr z kozího mléka s kapií SR ne ano 11 Gouda kozí Polder NL ne ne 12 Čerstvý kozí sýr přírodní Chavroux F ne ne 13 Čerstvý kozí sýr přírodní Soignon Mini Buche Blanche F ne ne 14 Kozí sýr přírodní s plísní na povrchu Soianon Buchette Saint Maure F ne ne 15 Čerstvý kozí sýr Cabridoux F ne ne 16 Kozí sýr s plísní na povrchu Chevre du Poitou F ne ne 17 Kozí sýr Tomme F ne ne 18 Bryndziarka SR ano ano 19 Kaškaval ovčí SR ne ano 20 Liptov - plnotučná zimná bryndza SR ano ano 21 Orava SR ano ano 22 Slovenská Feta SR ano ano 23 Feta Dionys Itálie ne ne 24 Pecorino Sardo Itálie ne KDE NAKOUPÍTE Zásilková služba bezlepkových potravin BEZLEPKA® Alexandra Koukolová Prodejna: Privat: Poliklinika Modřany Alexandra Koukolová Soukalova 3355 Petržílova 3296 Praha 4 - Modřany Praha 4 - Modřany 143 00 143 00 tel.: 241047113 tel.: 241766693 Otevřeno: Po: 9,00 - 15,00 Út: 9,00 – 15,00 St: 12,00 - 18,00 Čt: 9,00 – 15,00 Pá: 8,00 - 18,00 od 1. 4. 2006, více v aktualitách Po předchozí objednávce možnost nechat připravený nákup ve vrátnici polikliniky (vyzvednutí možné oproti zaplacení nákupu - nepřetržití služba). Mail: bezlepka@volny.cz Jizerské pekárny spol. s r. o., Liberec Pekárna Lípa, Děčínská 1699, 470 62 Česká Lípa Zdravím van

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.