#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

6 rad, jak se vyhnout alergiím uvnitř domácnosti

Jaro je tady a s ním i spousta pylu, který poletuje venku vzduchem. Ale pozor, alergeny mohou číhat i uvnitř domů a bytů.

Jaro je tady a s ním i spousta pylu, který poletuje venku vzduchem. Ale pozor, alergeny mohou číhat i uvnitř domů a bytů. Nejvíce jich asi najdete v ložnicích, takže je důležité věnovat právě tomuto místu velkou pozornost.


  1. Uklízejte v ložnici každý týden: Ložní prádlo je rájem pro roztoče, nejčastější původce alergie a astmatu. Roztočům se daří v pokožce, vlasech, vláknech v oblečení atd. Rádi se drží v polštářích, matracích, pružinách a podobně. Umývejte je aspoň jednou týdně, a to vodou teplou minimálně na 90 stupňů Celsia, a pokud perete, dejte ložní prádlo do sušičky.
  2. Pravidelně vysávejte: I koberec je skvělým místem, kde se roztoči rádi drží. V ložnici byste ho raději neměli mít vůbec a místo něj dejte přednost dřevěným podlahám, linoleu a plovoucím podlahám. Pokud máte nějaké menší koberečky, pravidelně je vyklepávejte a používejte vysavač s tzv. HEPA filtrem.
  3. Světlo a léčba světlem: Dejte sbohem temnotě a odstraňte z oken těžké a tmavé závěsy. Povlečení, koberce, ale i záclony a závěsy lákají roztoče.
  4. Odstraňte z ložnice všechny další lapače prachu: Knihy a jiné drobnosti, které sice vypadají hezky, ale neprospívají vašim dýchacím cestám.
  5. Hlídejte si vlhkost vzduchu v ložnici: Sušší vzduch inhibuje množení roztočů a plísní, proto udržujte nízkou vlhkost vzduchu pomocí klimatizace. Pokud máte v ložnici hodně vlhko, pořiďte si odvlhčovač.
  6. Domácí mazlíčci nepatří do postele: I když je milujete a máte pocit, že když jsou krátkosrstí, nemohou vadit, opak je pravdou – nezáleží na délce srsti, ale na bílkovině, kterou produkují žlázy z pokožky a sliny. Pokud se svých čtyřnohých miláčků nechcete vzdát, čistěte co nejčastěji podlahy, a to několikrát týdně. I zde používejte HEPA filtr. Je-li to možné, nechávejte psa nebo kočku venku.

(aši)

Zdroj: www.webmd.com

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje