#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergici, pozor na chřipku!

Chřipka nebo nachlazení přestavují nepříjemná onemocnění. I nealergický člověk se s nimi potýká přibližně týden. Jak je na tom tedy alergik?

Chřipka nebo nachlazení přestavují nepříjemná onemocnění. I nealergický člověk se s nimi potýká přibližně týden. Jak je na tom tedy alergik?

Zimní měsíce přinášejí větší riziko různých onemocnění. Ohroženější jsou zejména osoby s oslabenou imunitou; mohou to být děti, staří lidé nebo lidé po dlouhodobé nemoci. A také alergici.

V České republice trpí přibližně každý třetí až čtvrtý člověk nějakým druhem alergie, která se navíc v zimě může zhoršovat. Nízké teploty s sebou totiž kromě vyšší nemocnosti celé populace přinášejí i určité specifické problémy pro alergiky. Mrazivé či deštivé počasí zhoršuje rozptylové podmínky, na což nejeden alergik reaguje zhoršením svých obtíží. Chlad činí potíže lidem s chladovou alergií, vdechování mrazivého vzduchu, smogu nebo mlhy zvyšuje hyperaktivitu průdušek u astmatiků, takže mívají v tomto ročním období častěji dechové potíže. Potící se kůže ekzematiků také pod vrstvami oblečení příliš nejásá.

Chladné a deštivé počasí vadí většině lidí. Hůře je ale snášejí právě lidé s oslabenou imunitou. Zatímco zdravý jedinec se díky svým tělesným obranným mechanismům většině virů a bakterií ubrání, alergik viróze nebo chřipce podlehne snáze. Navíc u něj nemoc mívá závažnější a delší průběh. Léčba klasického nachlazení u alergika může být komplikovanější než u zdravého jedince.  

Riziko vyššího výskytu respiračních onemocnění by neměl podceňovat nikdo, a pro alergiky to platí dvojnásobně. Ideální je samozřejmě dostat svoji nemoc pod kontrolu tak, aby k žádnému dramatičtějšímu zhoršení v zimních měsících nedocházelo.
Prevence chřipky u alergiků:

(jan)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje