#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergické projevy jsou po prodělané chřipce horší

Chřipková infekce sama o sobě není žádné banální onemocnění ani pro jinak zdravého člověka. Když ale virus napadne alergika, mohou být následné projevy jeho alergie horší než obvykle.

Chřipková infekce sama o sobě není žádné banální onemocnění ani pro jinak zdravého člověka. Když ale virus napadne alergika, mohou být následné projevy jeho alergie horší než obvykle.

Onemocnění chřipkou je způsobeno virem chřipky A, B nebo C. Virus napadá slizniční buňky dýchacích cest a dostává se také do sekretů, vzácněji napadá vnitřní orgány. Šíří se kapénkovou nákazou. Inkubační doba je 1–2 dny, nejinfekčnější jsou lidé 24 hodin před začátkem příznaků a potom při jejich vrcholu. Neinfekčními se stávají většinou po sedmi dnech, ale u dětí nebo jedinců se sníženou imunitou může vylučování viru trvat déle.

Od chřipky ke smrti?

Chřipka se projevuje horečkou, bolestmi svalů, bolestí v krku, suchým kašlem, bolestmi hlavy, nevolností, průjmem, někdy i rýmou. Ve většině případů trvají tyto příznaky 2–3 dny. Vzácněji může chřipka způsobit i zápal plic, zánět srdečního svalu nebo zánět mozku. U osob s chronickým onemocněním plic nebo srdce vyvolá onemocnění chřipkou většinou zhoršení základní nemoci. V závažných případech může při chřipce dojít i k úmrtí, které je způsobeno buď přímo postižením životně důležitého orgánu chřipkovým virem, nebo následnou bakteriální infekcí. Virus chřipky totiž oslabuje obranyschopnost organizmu proti bakteriím, zejména stafylokoku, pneumokoku a hemofilu, a manipuluje s imunitním systémem člověka.

Při pandemii chřipky v letech 1918–1919 zemřelo 40–100 milionů lidí, a to i dosud mladých a zdravých branců. 1 100 odvedenců z tábora Camp Funston v USA bylo hospitalizováno pro chřipku, 22 % z nich dostalo zápal plic a 20 % z takto nemocných mladíků zemřelo. Vyvolavatelem zápalu plic byl většinou pneumokok. Vysvětlením pro úmrtí takto mladých lidí na pneumonii je pochřipkové oslabení imunity.

Po chřipce citlivější na roztoče

Chřipka ale také může u astmatiků provokovat záchvaty a u alergiků je během prodělané chřipky a po ní větší náchylnost ke zvýšené citlivosti na alergeny. Konkrétně to bylo prokázáno u alergie na roztoče. Při kontaktu s jejich alergenem během chřipky dochází ke zvýšené tvorbě alergických protilátek proti nim.

Nepodceňujte očkování

Chřipkový virus způsobuje dočasné změny imunitního systému, které vedou jednak k vyšší náchylnosti k infekcím, ale i k vyšší citlivosti na alergeny. Žádoucí je proto co největší prevence onemocnění chřipkou – nejen dodržováním zásad hygieny, ale také očkováním. Prevence pochřipkových zápalů plic je také možná – očkováním proti pneumokoku.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje