Alergie může číhat i v plísňových sýrech

Také jste si mysleli, že alergie na plísně souvisí pouze se vzdušnými sporami v období jarních, letních a podzimních měsíců? Je to omyl – nebezpečí je spojené i s konzumací plísňových sýrů, sušeného ovoce či piva.

Také jste si mysleli, že alergie na plísně souvisí pouze se vzdušnými sporami v období jarních, letních a podzimních měsíců? Je to omyl – nebezpečí je spojené i s konzumací plísňových sýrů, sušeného ovoce či piva. Zde se totiž plísně vyskytují také ve vysoké míře.

Alergeny jsou dva

Proč mohou být vlastně plísňové sýry nebezpečné? Odpověď je jednoduchá: obsahují dvě alergenní složky, plíseň a mléko. Na ty může organismus zareagovat přecitlivělostí.

Může jít i o život

Dojde-li ke vdechnutí spor, postižení často trpí záněty očí, nosu a hrdla. Jejich spolknutí se pak projevuje trávicími potížemi (bolesti břicha, zvracení či průjem) a kožními problémy (atopický ekzém, kopřivka, otoky). Říkáte si, že je to nepříjemné, ale na životě vás to přece neohrozí? Bohužel se mýlíte:

Cítíte, že vám konzumace plísňových sýrů nedělá dobře? Možná je na čase, abyste se svými potížemi konečně navštívili lékaře.

(msd)

Zdroj: www.livestrong.com

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje

Partneři

App_H-book