Alergie na arašídy – jak na ni jednoduše přijít?

Diagnostika potravinových alergií často nemusí činit obtíže. Pokud ji neodhalí sám pacient, pojmenuje ji lékař na základě podrobnějšího rozhovoru. Potvrzení diagnózy nebo její stanovení v případech, kdy příznaky nejsou jednoznačné, však může být tvrdým oříškem.

Diagnostika potravinových alergií často nemusí činit obtíže. Pokud ji neodhalí sám pacient, pojmenuje ji lékař na základě podrobnějšího rozhovoru. Potvrzení diagnózy nebo její stanovení v případech, kdy příznaky nejsou jednoznačné, však může být tvrdým oříškem.

Pro bezpečí pacienta

Laboratorní metody nevypovídají spolehlivě o skutečné přítomnosti alergie. Proto se vědci snaží přijít s testy, které budou více vypovídající a přitom bezpečné. V současnosti se za zlatý standard pro stanovení definitivní diagnózy alergie na arašídy považuje potravinový provokační test. Bohužel se jedná o metodu časově náročnou, nákladnou a rizikovou z hlediska výskytu závažných alergických reakcí.

Diagnostické metody

V praxi se proto často používá kromě kožních testů stanovení celkové hladiny IgE protilátek proti arašídům (proti více částicím s imunitním potenciálem přítomných v arašídu). Tento test však alergii neurčí spolehlivě. Postupně se tak hledají specifičtější částice, proti kterým bude přítomnost nebo nepřítomnost protilátek více vypovídat o alergii.

Australští vědci v akci

Při výzkumu přesnějších metod diagnostiky alergie na arašídy se vědci zaměřili na povrchové částice, které jsou pro arašídy specifické. Nyní už víme, že takovou částicí je tzv. Arah2, který je hlavní alergen u 90 až 100 % pacientů. Stanovení protilátek IgE proti Arah2 má tedy větší výpovědní hodnotu oproti celkové IgE, která může být zvýšená i u lidí, kteří alergii na arašídy nemají. Nejlepším způsobem, jak diagnostikovat alergii na arašídy, se pak zdá být použití kombinace obou metod.

Výhod je dost

Zavedení kombinované metody do praxe by mohlo přinést řadu výhod. Jmenujme alespoň některé:

Slibná budoucnost

Zdá se, že budoucí cesta diagnostiky potravinových alergií bude pokračovat dalším identifikováním specifických alergenů. Na dobu bez tolerančních testů si však budeme muset pravděpodobně ještě nějaký čas počkat.

(blš)

Zdroj:
www.sciencedaily.com
www.ncbi.nlm.nih.gov

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje

Partneři

App_H-book