Alergie na čerstvé ovoce a zeleninu

Projevy této přecitlivělosti mohou být velmi nepříjemné až závažné. Většinou je ale snadné ji léčit. Stačí se totiž vyvarovat plodů, které způsobují člověku obtíže.

Projevy této přecitlivělosti mohou být velmi nepříjemné až závažné. Většinou je ale snadné ji léčit. Stačí se totiž vyvarovat plodů, které způsobují člověku obtíže. Pokud i přes striktní vyloučení alergenů z potravy problémy přetrvávají, je nutné poradit se s alergologem.

Nepříjemné reakce

Alergie na čerstvé ovoce a zeleninu se nejčastěji projevuje jako orální alergický syndrom – obtíže jsou lokalizované především v ústech a v krku. Projevy většinou nastupují velmi krátce po požití.

Kde se bere?

Alergii způsobují proteiny obsažené v plodech nebo pyly jiných rostlin, které ulpí na slupkách. Spadaný pyl bývá převážně z ambrózie a největší problémy způsobuje v podzimních měsících. Nejčastější plody, které způsobují alergii, jsou:

Ovoce:

Zelenina:

Pokud jste citliví na ovoce a zeleninu, dávejte si pozor i na luštěniny, ořechy, mandle a slunečnicová semínka – tyto alergie bývají často sdružené.

V hlavní roli prevence

Nejjednodušší je vynechat ze své stravy vše, co způsobuje alergické projevy. Někdy to ale není tak úplně nutné. Mnohdy stačí tepelná úprava plodů a člověk je bez obtíží. Vždy je lepší plody napřed oloupat. O různých možnostech se poraďte se svým alergologem.

Léčba

V léčbě alergie na čerstvé ovoce a zeleninu je účinná imunoterapie. Ta pomáhá tělu vybudovat si obranyschopnost proti pylům a proteinům způsobujícím alergické projevy – ty jsou potom mírnější při náhodném požití alergenu. Při těžkých projevech alergie, které mohou i ohrozit život, je nutné nosit u sebe trvale pohotovostní léky s návodem, jak je užít.

(vesa)

Zdroj: www.livestrong.com

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje

Partneři

App_H-book