Alergie na mléko: pomůže "baked milk"?

Nesnášenlivost kravského mléka je jednou z nejčastějších potravinových alergií vůbec. Vědci nyní zkouší v rámci terapie novinku – podávání tzv. "baked milk" neboli pečených mléčných potravin.

Nesnášenlivost kravského mléka je jednou z nejčastějších potravinových alergií vůbec. Vědci nyní zkouší v rámci terapie novinku – podávání tzv. "baked milk" neboli pečených mléčných potravin. Studie ukazují, že dětem může tato metoda pomoci rychleji vybudovat si toleranci na kravské mléko.

Reakcí je celá řada

Výskyt mléčné alergie se uvádí v populaci mezi 0,3 až 7 %. Nejčastějším alergenem přitom bývá beta-laktalbumin. Zahřátím se alergenní účinek mléčných složek snižuje. Přestože u mnoha dětí tato přecitlivělost časem vymizí, může u některých jedinců přetrvávat až do věku 16 let a i déle. Alergie na kravské mléko se projevuje:

Charakteristické je, že se výše popsané projevy objevují vždy po požití mléka. Naprosto klíčovou pro pacienty s diagnózou alergie na mléčné výrobky je pak dieta a úprava stravy, která spočívá ve vynechání mléčných produktů.

Ať si tělo pomalu zvyká

Vědci v USA studovali 88 dětí ve věku od 2 do 17 let, u kterých byla diagnostikována alergie na kravské mléko. Po dobu čtyř až pěti let se hodnotila jejich tolerance na pečené potraviny obsahující mléko, jako jsou např. muffiny, koláčky apod. Díky vysokým teplotám při pečení totiž dochází k odbourávání bílkovin a tím ke snížení přecitlivělosti na mléko. V průběhu studie výzkumníci používali řadu potravin a postupně dětem podávali potraviny s čím dál méně "vyhřívanými" formami mléka. A jak konkrétně odborníci postupovali?

Nadějné výsledky

Z celkového počtu 88 dětí tolerovalo všechny testy 57 z nich. Výsledky ukazují, že pod pečlivým lékařským dohledem může "baked milk" pomoci dětem rychleji snášet kravské mléko. I když výzkumy dále pokračují, aby se daly tyto výsledky co nejlépe využít v praktickém životě, je zde již dnes velká naděje pro novou léčbu alergie na kravské mléko.

(hest)

Zdroj: www.niaid.nih.gov

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje