Arašídy, postrach alergiků

Víte, které pochutiny bývají nejčastější příčinou těžké potravinové alergické reakce? Jsou to korýši, ryby, ořechy, vejce a samozřejmě arašídy. Pokud po jejich požití zaznamenáte především kožní a dýchací potíže, máte problém…

Víte, které pochutiny bývají nejčastější příčinou těžké potravinové alergické reakce? Jsou to korýši, ryby, ořechy, vejce a samozřejmě arašídy. Pokud po jejich požití zaznamenáte především kožní a dýchací potíže, máte problém…

Může jít o život

Tzv. arašídová alergie přichází do několika minut, někdy do několika hodin po požití. V některých případech může dojít i k život ohrožujícímu anafylaktickému šoku – to je reakce, při které uvolněný histamin způsobí otok, selhání dýchání, krevního oběhu a někdy i smrt. Mezi běžné příznaky alergie na arašídy pak patří výtok z nosu, svědivá vyrážka či brnění rtů nebo jazyka.

Ne ořechy, ale luštěniny!

Přecitlivělost na ořechy bývá velmi často spojena s pylovou alergií. Pacienti, kteří jsou alergičtí na časné jarní pyly, mívají potíže i s konzumací ořechů – nejvíce jim vadí vlašská či lísková jádra a mandle. Do skupiny spolu s nimi lze zařadit i semena a semínka, ovšem pozor! Arašídy sem nepatří, nejsou ořechy, byť je spousta lidí za ně považuje, ale patří mezi luštěniny. Což nic nemění na tom, že právě arašídový alergen je velmi agresivní a účinnost se ještě zvyšuje pražením.

Alergie, nebo intolerance?

Nevíte jistě, zda máte alergii na ořechy či arašídy, nebo je jen občas špatně snášíte? Měli byste absolvovat speciální vyšetření, při kterém bude lékař „pátrat“ po situacích, kdy k nepříjemné reakci došlo. Bude ho zajímat, co jste jedli, zda bylo špatně i ostatním členům rodiny apod. Je totiž velmi důležité zjistit, zda jde o skutečnou alergii, nebo jen o intoleranci. Klasická alergie je přitom charakterizována okamžitou a často silnou reakcí krátce po požití.

Opatrnost nade vše

(aši)

Zdroj: www.medicinenet.com

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje

Partneři

App_H-book