Obliba bio potravin neustále stoupá. Je však pravda, že jsou kvalitnější, a proto vhodné i pro alergiky? Rozhodujete-li se, zda kupovat, či nikoli, možná vám poradí následující řádky.
Co je to bio
Označení bio popisuje, jakým způsobem byla finální potravina pěstována či chována a zpracovávána. Bio úroda vždy roste v bezpečné půdě, bez použití umělých hnojiv, pesticidů a metod genového inženýrství. Bio dobytek se musí volně pást a při péči o něj je zakázáno užívat antibiotika a růstové hormony.
Hlavní výhody
1. Nízký obsah pesticidů. Ty představují největší riziko hlavně pro těhotné ženy a malé děti. Nicméně se střádají v tělech nás všech. Výsledkem pak může být oslabená imunita, bolesti hlavy a vývojové vady plodu.
2. Snadno rozpoznatelná čerstvost. Bio produkty nesmí obsahovat konzervanty. Lze proto u nich poznat čerstvost doslova na první pohled. Ta je zaručena i tím, že tyto potraviny často dodávají místní farmáři.
3. Šetrnost vůči životnímu prostředí. Příroda se tímto způsobem obdělávání nevyčerpává. Bio farmaření snižuje znečištění vody, půdy i vzduchu a zabraňuje půdní erozi.
Bio může pomoci v boji s alergiemi
Studie prokazují, že bio potraviny obsahují více zdraví prospěšných látek (např. antioxidantů) oproti klasickým potravinám. Hodí se tak bezesporu pro každého. Alergici však mohou profitovat hned dvakrát – je prokázáno, že konzumují-li jen potraviny v bio kvalitě, často se jejich alergické projevy zmírní, či zcela ustoupí.
Je cena opravdu příliš vysoká?
Bio potraviny jsou drahé, protože farmáři nepoužívají chemikálie. Mají tak nejenom značně ztíženou práci, ale i nižší výnosy oproti konvenčnímu způsobu hospodaření. Navíc získání bio certifikátů není taktéž levnou záležitostí. Snažíte-li se však udělat něco pro své zdraví, jsou tyto potraviny dobrým začátkem.
(msd)
Zdroj: www.helpguide.org