#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cvičení při respiračních projevech alergie

Při léčbě astmatu je nutné dbát na komplexní léčbu. Kromě odborné farmakoterapie je rovněž nutné provádět léčebnou rehabilitaci.

Při léčbě astmatu je nutné dbát na komplexní léčbu. Kromě odborné farmakoterapie je rovněž nutné provádět léčebnou rehabilitaci. Dochází při ní ke kombinaci různých složek (fyzioterapie, dechová cvičení, psychoterapie, kineziologie, arteterapie atd.) tak, aby bylo ve výsledku kladně ovlivněno nejen základní onemocnění, tedy problém samotného dýchání, ale rovněž i další druhotné změny, které automaticky nemoc provázejí.

Vybraná dechová cvičení

1. Ve stoji položte dlaně na ramena a lokty dejte k sobě. Při nádechu lokty od sebe vzdalujte směrem dozadu a při výdechu je dejte opět k sobě.
2. Jednu ruku vzpažte, druhou dejte za hlavu a uchopte loket vzpažené ruky. Při výdechu se ukládejte na stranu vzpažené ruky a pak ruce vyměňte.
3. Složte ruce na záda a pak zhluboka dýchejte.
4. Lehněte si na břicho a složte ruce za zády nad stehny. Při nádechu zvedejte hlavu i ruce nahoru a při výdechu odpočívejte.
5. Lehněte si na záda. Při nádechu zvedejte nohy a při výdechu je pomalu pokládejte na zem.
6. Lehněte si na záda s rukama podél těla. Při nádechu zvedněte ruce a položte je nad hlavu. Při výdechu se pomalu posaďte a rukama se dotkněte prstů u nohy.
7. Klekněte si na paty, ruce dejte před sebe, dlaněmi je položte na zem a lokty se dotýkejte kolen. Pomalu zvedejte zadeček, až položíte tvář na ruce. V této poloze se zhluboka 5x nadechněte, pak otočte hlavu na druhou stanu.

Každý cvik provádějte šestkrát. Tato cvičení jsou pouze orientační a pro jejich správné provádění či doporučení dalších cviků kontaktujte odborného rehabilitačního lékaře či fyzioterapeuta. Uvedená dechová cvičení nejsou vhodná při astmatickém záchvatu či při zhoršené dušnosti.

(kros)















































Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje