#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hudba a zátěž u pacientů s CHOPN

Rušivé sluchové vjemy pomáhají snižovat nepříjemné pocity z dušnosti u pacientů s CHOPN, čehož lze využít ke zvýšení jejich motivace k fyzické zátěži.

Rušivé sluchové vjemy pomáhají snižovat nepříjemné pocity z dušnosti u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN), čehož lze využít ke zvýšení jejich motivace k fyzické zátěži. Vyplývá to ze studie německých lékařů z univerzity v Hamburgu, která byla v listopadu publikována v odborném časopisu Chest.

Je známo, že vnímání dušnosti je velmi subjektivní, a tudíž ovlivnitelné psychologickými metodami. Lékaři proto zkoušeli stimuly, které by pacientům se středně až velmi závažnou CHOPN usnadnily snášet zátěž a dušnost. Za tímto účelem jim během dvou testů šestiminutové chůze pouštěli do sluchátek nejprve ticho a poté zrychlenou klasickou či popovou hudbu.

Během obou testů pacienti dosahovali srovnatelného výkonu objektivizovaného ušlou vzdáleností. Objektivní dušnost byla také srovnatelná, ale subjektivní pocity pacientů byly rozdílné. Při poslechu hudby pacienti méně vnímali svou dušnost a subjektivní skóre její tíže bylo nižší. Pacienti byli po druhé šestiminutové chůzi více pozitivně naladěni než po té první.

Lékaři závěrem zdůrazňují, že právě negativní pocit z vlastní dušnosti je hlavním limitujícím faktorem, který ovlivňuje tendenci pacienta vyhýbat se fyzické zátěži. Kromě léčby založené na fyziologickém podkladě by byl u takových pacientů vhodný i psychoterapeutický přístup, který by jim mohl pomoci lépe nést břímě tak nepříjemné choroby, jakou CHOPN bezesporu je.

(jin)

Zdroj: Chest 2007;132:1506–1512.

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje