I čokoláda pro diabetiky může ukrývat alergeny

Oteklý jazyk a zhoršené dýchání – reakce, která je noční můrou všech alergiků citlivých na určité potraviny. Případ 93leté ženy ukazuje, že bez rizika nejsou ani dia sladkosti.

Oteklý jazyk a zhoršené dýchání – reakce, která je noční můrou všech alergiků citlivých na určité potraviny. Případ 93leté ženy ukazuje, že bez rizika nejsou ani dia sladkosti.

Alergické otoky mohou být způsobeny potravinovou alergií na celou řadu potravin. Mezi nejběžnější patří arašídy, mořské plody, mléko, vejce a ořechy. Otoky ale mohou způsobovat i léky, jako penicilin, nebo se můžou objevit po bodnutí hmyzem. Nebezpečné jsou zejména v oblasti dutiny ústní, očí a krku, kde mohou vyvolat pocit až záchvat dušnosti. Stále častěji se vyskytují u starších lidí. Z kategorie pacientů nad šedesát let je téměř jedna třetina alergická alespoň na jednu potravinu nebo její složku.

Mlsání není bez rizik

Alergickou reakci mohou vyvolat i některé speciální potraviny, například diabetická čokoláda. Mohou za to složky v ní obsažené, jako je slad inulin, acesulfam nebo palmový olej. O tom by mohla vyprávět i 93letá Kanaďanka. Ta se léčila jak s vysokým krevním tlakem, tak s cukrovkou druhého typu a sníženou funkcí štítné žlázy. Po snědení kousku diabetické čokolády se u ní objevilo brnění na jazyku, které se po několika hodinách vyvinulo až v otok.

Měsíc bez mluvení

Po převezení do nemocnice se k prvotním příznakům přidala ještě kopřivka. Po třech dnech se její zdravotní stav zhoršil natolik, že jí lékaři museli udělat tzv. intubaci. Její potíže ustoupily až po čtyřech dnech, aby se za týden opět vrátily. Pro otok jazyka nemohla ani dobře komunikovat s ošetřujícím personálem. Tyto obtíže střídavě trvaly celý měsíc, teprve pak otok definitivně ustoupil, pacientka mohla opět normálně mluvit a její stav se stabilizoval natolik, že mohla být z nemocnice propuštěna. A co bylo na vině? Ukázalo se, že léky, které žena dlouhodobě užívala. Ty totiž alergickou reakci ještě zhoršily. Běžně totiž pacienti s alergickými otoky stráví v nemocnici pouze několik dní.

Takováto alergická reakce může přejít až do život ohrožujícího stavu. Pomoci zachránit život může každý z nás, je ale třeba vědět, co v takové situaci dělat a jak vlastně alergickou reakci rozpoznat. Ta se totiž po požití určité potraviny může projevit různě: na kůži, reakcí zažívacího traktu nebo dýchacího ústrojí.

Jak poznat alergickou reakci na potraviny:

První pomoc:

(kam)

Zdroj: ageing.oxfordjournals.org

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje

Partneři

App_H-book