#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Infekční komplikace atopického ekzému

Ekzém není jen nepříjemný, může být i nebezpečný. Třeba v případě, že jeho léčbu zkomplikuje virus.

Ekzém není jen nepříjemný, může být i nebezpečný. Třeba v případě, že jeho léčbu zkomplikuje virus.

Atopický ekzém je chronické zánětlivé svědivé kožní onemocnění postihující jedince s atopií (tedy dědičnou vlohou tvořit zvýšené množství alergických protilátek).

Ekzém se může vyskytovat současně s jinými projevy atopie, jako jsou například:

Kožní nález je většinou typický a ke stanovení diagnozy postačuje. Jen zřídka, při atypických projevech, je nutná konzultace alergologa s kožním lékařem.

Spolehlivé testy? Zatím ne.

V současné době neexistuje žádný spolehlivý laboratorní test, který by nám pomohl diagnózu jednoznačně určit. Koncentrace alergických protilátek v krvi bývají zvýšené, ale také normální. Onemocnění probíhá ve vlnách zhoršení, ale i bezpříznakových období. Dlouhodobá prognóza je většinou dobrá, pacienti však mají zvýšené riziko rozvoje astmatu.

Když kůže nefunguje tak, jak má

Typickým rysem onemocnění je narušení bariérové funkce kůže. Zdravá pokožka je dostatečnou obrannou vrstvou proti pronikání bakterií a cizorodých škodlivin dovnitř do těla. Pokožka postižená atopickým ekzémem má narušenou strukturu a podlomenou obranyschopnost.

Nepřítel číslo jedna: zlatý stafylokok

Není proto divu, že pokožka postižená atopickým ekzémem je náchylnější k různým infekcím. Víme, že ekzematici v porovnání se zdravými jedinci mají na kůži vysoké koncentrace bakterie Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok). Tato bakterie jim jednak může způsobovat klasické hnisavé infekce, především však kůži nepřetržitě dráždí různými svými produkty. Podkladem tohoto dráždění je trvalá a přehnaná stimulace imunitní odpovědi v kůži. Obranyschopnost kůže je tak jednostranně vychýlená, a tato nerovnováha vede k její poruše.

Pozor na viry

Velmi nebezpečnou infekcí je pro ekzematiky infekce viry způsobujícími opar nebo plané neštovice (herpesviry). Jde o vážný stav, který se následně léčí podáváním antivirotik do žíly.

Projevy infekce způsobené herpesviry:

Na tuto možnou komplikaci je třeba předem upozornit rodiče dítěte s atopickým ekzémem a snažit se této infekci předcházet. Ekzematózní kůže je rovněž méně odolná proti infekci viry, které působí mollusca a bradavice (papilomaviry a poxviry).

Jedna alergie, druhá alergie...

Z ostatních komplikací jsou pacienti nejčastěji ohrožení rozvojem jiného alergických onemocnění. Téměř 30 % z nich dostane astma, 25 % alergickou rýmu, časté jsou také potravinové alergie. I tyto komplikace je nutné předvídat a včas diagnostikovat a léčit.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje