#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se chránit před alergickým zánětem spojivek?

Zarudnutí a svědění oční spojivky může znamenat počínající zánět. A ten nemusí být bez komplikací. Důležitá je včasná diagnóza a vhodná léčba.

Zarudnutí a svědění oční spojivky může znamenat počínající zánět. A ten nemusí být bez komplikací. Důležitá je včasná diagnóza a vhodná léčba.

Alergický zánět spojivek postihuje celosvětově téměř 20 % populace. Jeho projevy mohou být u jednotlivých pacientů velmi odlišné. Dva příznaky se však vyskytují pravidelně u všech – je to svědění a zarudnutí spojivek. Rozdílnost a pestrost projevů však někdy činí problémy při rozpoznání pravé příčiny onemocnění.

Když se tělo potká s alergenem

Alergická reakce v oční spojivce probíhá stejně jako na jiných místech těla. V organismu se nejprve po setkání s alergenem vytvoří alergické IgE protilátky. Ty se navážou na žírné buňky sídlící ve všech sliznicích, i ve spojivce. Pokud se znovu objeví vhodný alergen, naváže se na IgE protilátky ukotvené v žírné buňce. Tato vazba vede k aktivaci žírné buňky a k uvolnění alergických působků.

Hlavním z nich je histamin. Ten působí na okolní cévy a buňky tak, že dojde k rozšíření cév, zvýšení jejich propustnosti, přilehlé okolní buňky tvoří více hlenu a jsou i jinak aktivovány. Do místa reakce připutovávají další buňky zánětu, a reakce je tak posilována a prodlužována.

Konečným důsledkem této reakce probíhající ve spojivce je její:

  • zarudnutí
  • svědění
  • otok
  • tvorba hlenu
  • zbytnění a jizvení – tyto následky se nevyskytují vždy, může k nim však dojít
  • Od zánětu k oslepnutí

    V těžších případech může alergický zánět přejít i na rohovku. Takovéto oční postižení může dokonce způsobit i slepotu.

    Alergický zánět spojivek lze rozdělit do pěti hlavních podtypů:

    Právě poslední dva typy, postihující i rohovku, mohou vést k závažnému postižení oka, a dokonce i ke slepotě. Naštěstí nejsou zdaleka tak časté jako první dva typy.

    Léčba

    Alergické oční záněty léčíme obdobně jako jiné alergie.

    Doporučená opatření při zánětu spojivek:

    Lékař dále alergikovi předepíše léky blokující účinek histaminu – antihistaminika. V podobě očních kapek mohou být podávána jak antihistaminika, tak i další protialergické léky. Pokud však obtíže ani po takovéto léčbě a opatřeních neustupují, je nutné vyšetření očním lékařem.

    (van)

    Zdroj: Trocme SD, Sra KK. Curr Opin Allergy Clin Imunol 2002;2.

    Zaregistrujte se zdarma
    k odběru zpravodaje