Kopřivka se může objevit i po marihuaně

Zastánců i odpůrců konzumace konopí by člověk ve svém okolí našem asi hodně. Málokdo nemá na požívání této drogy žádný názor.

Zastánců i odpůrců konzumace konopí by člověk ve svém okolí našem asi hodně. Málokdo nemá na požívání této drogy žádný názor. K těm spadajícím do kategorie proti konzumaci patří i fakt, že konopí může vyvolat alergickou reakci.

První dokumentovaná alergická reakce na marihuanu byla popsána v roce 1971. Pacient měl po vykouření své první cigarety v životě kopřivku, zánět spojivek a rýmu. Od té doby byly publikovány i případy reakcí po kontaktu s kůží, inhalaci nebo injekci.

Ve střední Indii a v některých oblastech USA, kde konopí roste volně v přírodě, se vyskytuje alergie na jeho pyl. Po požití semen byly popsány i anafylaktické reakce. Nejinak je tomu v průmyslu zpracovávajícím konopí – i zde lékaři zaznamenali případy profesionálních onemocnění dýchacích cest po inhalaci prachu z rostlin.

Rajčata a marihuana: nešťastná kombinace

V nedávné době si alergologové při sledování pacientů s alergií na rajská jablíčka povšimli, že někteří z nich udávají alergické příznaky při manipulaci s marihuanou nebo při jejím kouření. A naopak: někteří pacienti s alergií na marihuanu udávali reakce i po rajských jablíčkách.

Tato alergická reakce zaskočila i dvacetiosmiletého muže, který dosud alergií netrpěl. Tedy do doby, než dostal kopřivku po kontaktu s rostlinami marihuany. Po jejím kouření kýchal, slzel, měl otok očí a svědění. Za nějakou dobu se u něj objevily i závažné příznaky alergie po požití rajčat, pepře, broskví, fíků, jablek, mandlí a kaštanů.

Odhalená bílkovina

Lékaři z Madridu ho podrobně vyšetřili a zjistili, že příčinou alergie je bílkovina LTP (lipid transfer protein), která se vyskytuje v mnoha potravinách rostlinného původu a vzácně v některých pylech. Má nízkou molekulovou váhu 10 kDa, vysokou stabilitu a je vysoce odolná vůči trávení. Bohužel je také odpovědná za potravinové reakce, ale i těžké celkové reakce.

LTP mohou navodit alergii při požití, vdechnutí (inhalaci) nebo po nitrožilním podání. U kuřáků marihuany může dojít k senzibilizaci právě inhalační cestou. A reakce se potom může rozšířit i na ostatní formy kontaktu s alergenem a na další rostlinné druhy a potraviny.

Do čeledě konopovitých rostlin (Cannabiaceae) patří dva rody: konopí (Cannabis) a chmel (Humulus).

Rod konopí zahrnuje dva samostatné druhy:

  1. konopí indické – Cannabis indica,
  2. konopí seté – Cannabis sativa.

K těmto dvěma druhům se řadí ještě konopí plané – Cannabis ruderalis.

Cannabis indica (konopí indické) se pěstuje pro omamné látky, obsažené především v pryskyřici samičího květenství (THC od 8–12 %), a následnou výrobu hašiše (až 40 % THC) v Indii, Íránu, Turecku, Sýrii a v Severní Americe, planě roste v Pákistánu. Je to jednoletá rostlina, jejíž stonek dorůstá 1,5 m a značně se větví. Listy jsou dlanitě dělené, 9–12četné, lístky čárkovitě kopinaté. Plodem je tmavá, lesklá, mramorovitě zbarvená nažka. Marihuana je dnes používaný název pro sušené listy a samičí květenství. Odvozuje se od jmen Maria a Johan, což symbolizuje dvoudomost konopí.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje