#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kyselina acetylsalicylová: lék, nebo alergen?

Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin, Godasal a další a další, to vše jsou léky obsahující jako účinnou složku kyselinu acetylsalicylovou. Používají se k tlumení zánětu, teploty, bolestí a také k zabránění nadměrného shlukování krevních destiček.

Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin, Godasal a další a další, to vše jsou léky obsahující jako účinnou složku kyselinu acetylsalicylovou. Používají se k tlumení zánětu, teploty, bolestí a také k zabránění nadměrného shlukování krevních destiček. Kromě toho, že léčí, na ně ale může vznikat i nepříjemná alergická reakce.

Podobné účinky jako léky s kyselinou acetylsalicylovou mají i další přípravky, jako například Ibuprofen, Brufen a další. Souhrnně jsou všechny léky tohoto typu nazývány nesteroidní antirevmatika – NSA. Mají totiž podobný mechanizmus účinku, odlišný od léků hormonálních – kortikosteroidů. Nesteroidní antirevmatika patří k velice často podávaným lékům, ale zároveň k nejčastějším příčinám lékových nežádoucích reakcí.

Alergie na celý život

Jakmile se nežádoucí reakce na ně jednou vyvine, zůstává na celý život. Alergické projevy se objevují do tří hodin po požití:

Při delším trvání dochází k rozvoji nosních polypů. U takto postižených lidí se objevuje i svědění, zarudnutí a otok očí. Dalšími příznaky jsou kašel, hvízdavá dušnost, tedy stejné jako u astmatu – odtud je odvozen název aspirinsenzitivní astma.

Kopřivka po aspirinu

Kožním projevem bývá kopřivka. Celkové závažné reakce vedoucí k selhání životně důležitých orgánů – anafylaktický šok – jsou naštěstí po těchto lécích vzácné, závažné stavy astmatické dušnosti se ale mohou přihodit častěji.

Odhadovaný výskyt této alergie kolísá mezi 3 a 19 % populace. Aspirinsenzitivní astma postihuje okolo 10 % dospělých s chronickým astmatem. Mezi pacienty s nosní polypózou je až 20 % pacientů přecitlivělých na NSA a mezi pacienty s chronickou rýmou a zánětem dutin přibližně 15 %. Často se u lidí přecitlivělých na NSA objeví všechny projevy současně – astma, polypóza a chronická rýma a zánět dutin.

K upřesnění diagnózy jsou někdy nutné provokační testy, tj. podání podezřelého léku v malém množství a sledování reakce. Test ale musí probíhat pod přísnou lékařskou kontrolou. Většinou však k diagnóze stačí jasná historie reakcí po NSA.

Léčba spočívá v přísném vyhýbání se všem lékům typu NSA, a pokud i při tomto režimu příznaky přetrvávají, léčí se stejně jako astma, senná rýma, nosní polypy nebo kopřivka vznikající z jiných příčin a k tomu se vždy přidávají i speciální léky.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje