#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Latex číhá na alergiky prakticky všude. Třeba při sexu

Přírodní latex je mléčná tekutina z tropického stromu kaučukovníku brazilského (Hevea brasiliensis).

Přírodní latex je mléčná tekutina z tropického stromu kaučukovníku brazilského (Hevea brasiliensis). V přírodním kaučuku bylo objeveno přes 150 bílkovin, z nichž 35 může působit jako alergeny. Zdrojem alergenů jsou výrobky z latexu – řada předmětů běžné denní potřeby a také řada zdravotnických pomůcek: rukavice, kanyly, infuzní sety, zátky na zkumavky, v běžném životě kondomy, balonky, šidítka, savičky, hračky, pneumatiky, pláště do deště a další a další.

Lékaři v ohrožení

V posledních letech se alergie na latex stává významným medicínským problémem a dosahuje rozměrů epidemie. Stává se častou příčinou chorob z povolání a zaujímá páté místo v pořadí příčin závažné celkové alergické reakceanafylaxe. Ve všeobecné populaci se alergie na latex vyskytuje u 1–6,5 procenta jedinců, v rizikové populaci, jako jsou zdravotníci, až u třetiny z nich.

Alergizující cévky

Další rizikovou skupinou jsou pacienti s opakovanými operačními výkony a děti s rozštěpem páteřního kanálu, tzv. spina bifida. Vzhledem k poruše vyprazdňování močového měchýře se musejí opakovaně cévkovat, a to patrně vede k alergizaci. Zvažuje se u nich ale také dědičná vloha k takové alergii.

Alergie na kondom

Projevy alergie jsou ovlivněny cestou, kterou se latex s tělem setkává. Kožním projeven je nejčastěji kontaktní ekzém v místě přilnutí latexu na pokožku (rukavice, kondomy). Inhalační cestou je vyvoláno astma. Při jakémkoli kontaktu ale také může dojít k celkovým projevům s kopřivkou, otoky, dušností až šokem.

Diagnóza a léčba se neliší od jiných druhů alergie. V léčbě je kladen důraz na omezení expozice nebo její úplné vyloučení. Někdy je nutná i změna pracoviště. Jako náhrada za latexové ochranné prostředky jsou používány výrobky ze styrenu, neoprenu taktylonu nebo polyvinylchloridu. U ochranných rukavic je také nutné používat rukavice bez vnitřního ošetření práškem, protože se na něm drží částečky latexu, které jsou pak snáze inhalovány, a někdy alergizuje i samotný prášek.

Obezřetnost především

Na alergii na latex by se mělo pomýšlet u všech rizikových jedinců a dále také vždy u pacientů s nejasnou celkovou reakcí při operaci. Pokud je z průběhu reakce jasná souvislost s kontaktem s latexem, není většinou diagnóza problém.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje