#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Má homeopatie šanci vyléčit to, co medicína neumí?

Každý rok je to stejné: přijde "vaše" období a vy se můžete uškrábat. Zase atopický ekzém. Vyzkoušeli jste kdeco, ale vše zabere jen na chvíli. Pomůže třeba homeopatie?

Každý rok je to stejné: přijde "vaše" období a vy se můžete uškrábat. Zase atopický ekzém. Vyzkoušeli jste kdeco, ale vše zabere jen na chvíli. Pomůže třeba homeopatie?

Homeopatie, akupunktura, šamanismus – všechny tyto léčebné procedury patří k metodám nazývaným také někdy komplementární nebo alternativní. Jejich přesná definice neexistuje. Jednotným rysem všech těchto metod, který je odlišuje od klasické medicíny, je nedostatek důkazů o jejich účinnosti.

Vyléčení jako důkaz?

Velmi zřídka byly podrobeny klinickým zkouškám takového rozsahu jako klasické léky. V lékařské literatuře bylo během let 1999–2002 uveřejněno 26 článků o použití homeopatie při léčbě kožních nemocí a 18 710 článků o klasických léčebných postupech. To je v poměrně velkém rozporu s frekvencí jejich používání.

Průzkum v Britanii ukázal, že téměř 18 % dětí je léčeno alternativními postupy, nejvíce pro kožní onemocnění. Za celý život některou z těchto metod použije alespoň jednou 35–69 % pacientů s kožním onemocněním, tedy třetina až téměř tři čtvrtiny. To není zrovna málo.

Léčivá paměť

Homeopatie byla vyvinuta německým lékařem Samuelem Hahnemannem. Slovo homeopatie pochází ze spojení dvou řeckých výrazů – omios – podobný a pathos – cítění. Metoda je založena na zákonu podobnosti a zákonu nekonečně malých objektů.

Atopický ekzém je vleklé a obtížně léčitelné onemocnění, takže není divu, že se řada pacientů uchyluje k jiným než klasickým léčebným metodám. Příčiny jsou různé: od nespokojenosti s klasickou léčbou až k obavám z jejích vedlejších účinků. Nejčastěji se pacienti uchylují k homeopatii a léčbě bylinami. Pacienti při této léčbě vyzdvihují její "přírodnost" a neškodnost, neuvědomují si však, že i tyto léky mohou vyvolat toxické nebo alergické reakce. Nevyplácí se tedy žádné "samoléčitelství". I u alternativní medicíny zkušenosti a znalosti znamenají určitou "záruku" bezpečnosti a funkčnosti metody.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje