Máte alergii na ovoce? Vyzkoušejte kompoty či přesnídávky

V dnešní době je výskyt alergií na všechno možné stále častější. Někdy se dokonce mluví i o epidemii.

V dnešní době je výskyt alergií na všechno možné stále častější. Někdy se dokonce mluví i o epidemii. V mnoha případech je člověk přecitlivělý dokonce na více látek současně, nejvíce jde o pyly a trávy, roztoče nebo potraviny. Roste ale také podíl nemocných s tzv. zkříženou alergií.

Aby toho nebylo málo…

Zničte alergeny v kuchyni  

Jak již bylo naznačeno, díky vaření, dušení či pečení se většinou u dané potraviny ztrácí schopnost vyvolat nežádoucí reakci. Proto si často nemocní s přecitlivělostí na čerstvé ovoce nebo ti, kteří mají prokázanou zkříženou alergii, mohou dovolit alespoň jeho kompotovanou formu. Zkusit lze též nějakou tepelnou úpravu ovoce či zeleniny. A tipy?

Neplatí pro všechny stejně

Je však třeba mít na paměti, že snášenlivost každého člověka je velice individuální. Proto platí, že co může sníst jeden alergik, není vždy 100% bezpečné pro druhého. Je také rozdíl, zda si kompot či jinou tepelnou úpravu ovoce děláme sami, či zda je výrobek koupený – zde totiž hrozí další rizika ve formě přidružených látek, tedy dochucovadel, sladidel, konzervantů, barviv, tzv. éček apod.

(jakr)

Zdroj: www.alergomed.cz

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje