#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Máte dítě s alergií na roztoče a hlemýždě? Pozor na imunoterapii!

Potravinová alergie se může projevovat i velmi prudkými až život ohrožujícími reakcemi. Někdy bývá sdružena s alergií na pyly nebo jiné inhalační alergeny a naopak.

Potravinová léčba alergie se může projevovat i velmi prudkými až život ohrožujícími reakcemi. Někdy bývá sdružena s alergií na pyly nebo jiné inhalační alergeny a naopak. Správná diagnóza a léčba potravinové alergie je mnohdy velmi obtížná, protože ne každá reakce na potraviny je projevem alergie. Může se jednat o nesnášenlivost z jiných příčin než alergických nebo o nesnášenlivost různých příměsí, jako jsou konzervační přísady, barviva, hormony, antibiotika a podobně.

Řada potravin také obsahuje alergeny, které zkříženě reagují s alergeny zcela nepříbuzných rostlin. Typickým příkladem je sdružená alergie na pyl břízy, jablko a lískový ořech. Pacienti mají projevy senné rýmy a astmatu v době kvetení břízy a okamžitou alergickou reakci, začínající otokem rtů a sliznic zažívacího traktu po požití jablek a lískových ořechů.

Podobné reakce se vyskytují i mezi alergeny z živočišné říše. Je známo, že alergie na roztoče se může družit s alergií na měkkýše a korýše. Pacienti s astmatem provokovaným roztoči mohou mít například reakce po konzumaci hlemýždího masa nebo ústřic a krevet. V léčbě inhalačních alergií je často používána imunoterapie alergenem. V případě zkřížené reaktivity mezi inhalačním alergenem a potravinami může tento způsob léčby potravinovou alergii léčit souběžně anebo naopak její projevy zhoršovat.

Italští lékaři popisují případy čtyř dětí s alergií na roztoče a hlemýždě, které byly léčeny alergenovou imunoterapií roztočovým alergenem. Všechny děti měly před zahájením léčby astma pod kontrolou, alergii na roztoče a po požití hlemýždího masa měly mírné dechové obtíže, dobře reagující na inhalaci úlevových antiastmatických léků. Kožní alergologické testy na hlemýždě i roztoče byly u všech pozitivní.

U všech pacientů byla zahájena alergenová imunoterapie roztočovým alergenem a za 8–25 měsíců po jejím zahájení prodělal každý z nich anafylaktickou reakci po náhodném nechtěném kontaktu s hlemýždím masem. Po uzdravení  z této reakce podstoupili pacienti nové kožní testy s hlemýždím alergenem a u všech byla prokázána zesílená reakce v porovnání se stavem před zahájením imunoterapie.

Toto pozorování poukazuje na skutečnost, že alergenová imunoterapie u kombinované alergie na inhalační a potravinové alergeny může zesílit reaktivitu na potravinový alergen až k životu nebezpečným reakcím. Její riziko a přínos by proto měly být v těchto případech zváženy. V případě kombinace alergie roztoči-hlemýždi není imunoterapie roztočovým alergenem doporučována.

Zdroj: Pajno GB, a spol. J Allerg Clin Immunol 2002;109.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje