#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Na podzim může být pro alergika nebezpečný bodavý hmyz

Pozdní léto a nástup podzimu neznamenají pro všechny alergiky úlevu. Místo pylů trav jsou na vrcholu pyly plevelů a plísní a začínají se také více uplatňovat alergeny vnitřního prostředí.

Pozdní léto a nástup podzimu neznamenají pro všechny alergiky úlevu. Místo pylů trav jsou na vrcholu pyly plevelů a plísní a začínají se také více uplatňovat alergeny vnitřního prostředí. Z venkovních rizik může v této sezoně znamenat výrazné nebezpečí bodavý hmyz. Je totiž stále ještě relativně teplo a příroda navíc vydává své plody. Zrající a spadané ovoce pak přitahuje právě hmyz.

Venkovní posezení s burčákem... a vosou

Podzim je navíc časem vinobraní, burčáku, ještě nekončí ani venkovní grilování. Při hodování venku je ale riziko bodnutí vosou nebo včelou zvýšené. Lákavým vůním jídla zkrátka ani ony neodolají.

Nebezpečné štípnutí

Poletování bodavého hmyzu přitom nelze brát na lehkou váhu. Téměř 5 % populace má totiž riziko závažné celkové alergické reakce po bodnutí hmyzem. Bohužel to valná většina lidí o sobě neví. Tato reakce může také být i prvním projevem po prvním poštípání nebo se naopak může objevit po předchozím bezproblémovém průběhu. U nás jsou nejčastější reakce na vosí a včelí bodnutí.

Lze se jim částečně vyhnout, pokud dodržíte určitá pravidla:

Jak poznám alergickou reakci?

Prvními příznaky celkové alergické reakce mohou být:

Na poslední jmenované příznaky však nikdy nečekejte, to by mohlo být již pozdě, jednejte hned po bodnutí!

Kreditka na odstranění žihadla

Pokud máte reakce jen mírnější, nikoli celkové, je nutné sledování. Postižené místo dejte do zvýšené polohy, omyjte mýdlem, obložte ledem. Žihadlo odstraňte okrajem kreditní karty nebo podobným předmětem vysunutím z kůže. Nikdy ho nemačkejte pinzetou, vpravíte tak zbytek jedu do kůže.

Při velkém otoku a svědění můžete užít některé antihistaminikum (lék na alergii), s jehož výběrem vám poradí lékař. Místně na kůži pomohou hormonální masti s kortikoidy (stejné jako se používají na ekzém). Při rozvoji celkových příznaků je nutné ihned volat lékařskou pomoc.

(van)

Přečtěte si další článek o podzimních alergiích.

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje