Potravinovou alergii nepodceňujte. Může ohrozit i život!

Přecitlivělost na nějakou složku potravy může mít nejrůznější podobu, takže si zpočátku ani každý nemusí uvědomit, že se jedná o alergické projevy.

Přecitlivělost na nějakou složku potravy může mít nejrůznější podobu, takže si zpočátku ani každý nemusí uvědomit, že se jedná o alergické projevy. Ty po požití problematického jídla mohou postihnout náš trávicí trakt, projevit se vyrážkou a svěděním na kůži či v nejvážnějších případech vyvolat i dýchací obtíže.

Nejběžnější příznaky 

Pozor na tragické konce 

I když takové případy nejsou naštěstí časté, je dobré vědět, že i "obyčejná" potravinová alergie může být smrtelně vážná. Příčinou úmrtí po požití alergenního jídla je ve většině případů anafylaktický šok, ale nebezpečný je například i astmatický záchvat nebo otok hrtanu. Ke stavu, který může končit až smrtí, může dojít:

Přestože smrtelných případů potravinové alergie se neobjevuje mnoho (například v USA se odhaduje výskyt na 100 až 200 případů ročně), je důležité nestandardní reakce na jídlo nepodceňovat. Mějte na paměti, že k vážnému stavu může dojít i u jedinců, kteří měli v minulosti alergické příznaky spíše jen mírné.

(vek)

Zdroj: food.unl.edu

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje