#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poznejte rozdíl mezi astmatem a zánětem průdušek

Zánět dýchacích cest je onemocnění, které každoročně prodělá téměř každý z nás. Je sice nepříjemné, ale většinou odezní bez následků během několika dnů, maximálně dvou týdnů.

Zánět dýchacích cest je onemocnění, které každoročně prodělá téměř každý z nás. Je sice nepříjemné, ale většinou odezní bez následků během několika dnů, maximálně dvou týdnů. Naproti tomu astma, nejčastější chronické onemocnění dětského věku a běžné chronické onemocnění dospělé populace, může komplikovat život mnohem více.

Astma je také zánět

Ač to nemusí být zjevné, astma je též chorobou, jejímž podkladem je zánět. Ten se vyskytuje na mikroskopické úrovni dýchacích trubic a způsobuje jejich zvýšenou pohotovost k samovolnému nebo vyvolanému zužování.

Zužování dýchacích trubic může zhoršovat:

Není ale žádnou výjimkou, když se tyto problémy dostaví i v klidu bez zjevné příčiny. Mohou trvat různě dlouhou dobu a vyskytovat se celoročně nebo jen sezónně.

Zúžení dýchacích trubic se může projevovat:

Zánět průdušek versus astma

Zánět průdušek je onemocnění vznikající na podkladě infektu a po zaléčení nezůstávají žádné následky. Při běžném průběhu zánětu průdušek je nejprve kašel suchý, postupně se stává produktivním s vykašláváním hlenu. Teploty, které mohou dosahovat až 39 °C, by měly ustoupit do 5 dnů. Delší přítomnost teplot naznačuje komplikaci, například zápal plic. Pískavé zvuky a pocit zvýšeného odporu při výdechu – hlavní známky astmatu – nejsou typické pro zánět průdušek u dospělých, mohou se však objevit u malých dětí. Na rozdíl od zánětu průdušek je astma chronické onemocnění, jehož léčba je trvalá, celoživotní.

Nachlazení a rýma

Mezi známky nachlazení a zánětu horních dýchacích patří:

Často se tyto příznaky objeví v kombinaci se symptomy zánětu průdušek. Horní a dolní dýchací cesty jsou totiž propojené systémy a infekce snadno přechází z jedné části do druhé. Samozřejmě neplatí, že by nemocný musel trpět všemi uvedenými příznaky.

Spojené nádoby

Astma má tzv. multifaktoriální podklad – při jeho vzniku hrají roli genetika, životní prostředí a alergie, ale spouštěčem může být i právě zmiňovaný zánět dýchacích cest. Proto objeví-li se některý z příznaků astmatu a trvá i po odeznění respiračního onemocnění, je nutné vyhledat odbornou pomoc lékaře. Na druhou stranu bývají astmatici náchylnější k infekcím dýchacích cest, měli by proto zvýšeně dbát na doporučení týkající se jejich typu astmatu.

(tms)

Zdroj: emedicine.medscape.com

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje