#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proč zůstává řada jedinců s pylovou alergií nediagnostikovaná?

Pylová alergie patří mezi nejčastější alergická onemocnění. Vzhledem k typickým a nepřehlédnutelným příznakům většinou nebývá stanovení diagnózy obtížné. I přesto zůstává u řady pacientů pylová alergie nediagnostikovaná.

Pylová alergie patří mezi nejčastější alergická onemocnění. Vzhledem k typickým a nepřehlédnutelným příznakům většinou nebývá stanovení diagnózy obtížné. I přesto zůstává u řady pacientů pylová alergie nediagnostikovaná.

Jaké příznaky by nás měly varovat?

Pylová sezóna se u nás neustále prodlužuje, většinou však trvá od února/března do září/října. Není ale výjimkou, když např. lísky a olše vykvetou při přechodném oteplení již v polovině ledna. Maximum pylů je ve vzduchu za suchého a větrného počasí, naopak po déletrvajícím dešti počet pylových zrn zpravidla poklesne. Pacienti proto mohou v tomto období pociťovat alespoň částečnou úlevu. Naopak po prudké bouřce bývají potíže větší. Prudký déšť totiž rozbije pylová zrna, a alergeny tak mohou dobře pronikat do dýchacích cest a spouštět alergickou reakci.

Mezi hlavní příznaky pylové alergie, respektive alergické rýmy patří svědění v nose, kýchání, vodnatá sekrece a ucpaný nos, který může způsobovat i chrápání a noční buzení. Při déletrvajícím otoku nosní sliznice může docházet i ke ztrátě čichu. Pacienti však často trpí i příznaky mimo nosní sliznici – popisují svědění očí, slzení, zarudnutí spojivek či otoky víček. Mnohdy také udávají svědění či pálení v oblasti hrdla (horního patra) či zevních zvukovodů. Častým příznakem je i suchý a dráždivý kašel, někdy až rozvoj průduškového astmatu s typickým pískáním, hvízdáním na prsou a dušností. Všechny tyto obtíže alergika výrazně omezují v každodenních činnostech, jako je práce či studium.

Pokud tedy v určitém období od jara do podzimu pozorujete některý z výše uvedených příznaků, a to zejména při pobytu venku nebo krátce po něm, může se jednat o pylovou alergii. Na jaře kvetou převážně stromy, v létě převažují pyly trav a podzimní období je typické pro plevely. Jaké konkrétní alergeny v daném týdnu převažují, lze zjistit na webových stránkách pylové informační služby.

Pacienti s pylovou alergií si často stěžují i na únavu, někteří mohou mít lehce zvýšenou teplotu či bolesti hlavy a kloubů. Pokud mají tyto příznaky poprvé, často svůj stav hodnotí jako běžné nachlazení, virózu. Na alergii je však třeba myslet, zvláště pokud jí trpí i další členové rodiny.

Kdy a proč je vhodné vyhledat alergologa?

Pokud máte podezření, že se u vás začíná objevovat alergie, ale nejste si jisti, není nic jednoduššího než navštívit alergologa. Vyšetřit lze i kojence, a proto není namístě návštěvu zbytečně odkládat.

Alergolog dokáže spolehlivě odlišit alergii od infekce. Pro alergii je typická vodnatá sekrece z nosu a očí, nepřítomnost horečky a spíše nárazový než déletrvající výskyt obtíží. Zvláště u dětí se pak mohou infekce s alergickými projevy prolínat, např. astmatický záchvat může být spuštěn infekcí.

Alergolog vám také pomůže určit, který konkrétní alergen u vás obtíže způsobuje. K tomu využívá mimo jiné kožní a krevní testy. Nejen u pacientů s dušností je pak namístě provést i spirometrické vyšetření plicních funkcí, které pomůže včas odhalit případné průduškové astma.

Část pacientů s pylovou alergií si vystačí s volně prodejnými léky (některými antihistaminiky), a nemá tak potřebu alergologa navštěvovat. Ten má ale mnohem více možností – může vybírat z mnoha léků, které jsou vázané na předpis. Může vám navrhnout i tzv. alergenovou imunoterapii, která jako jediná řeší i příčinu alergie, a působí tak dlouhodobě.

Vyšetření u alergologa se neprovádí jen v zimních měsících, navštívit jej můžete prakticky kdykoliv. V průběhu pylové sezóny lze zhodnotit průběh alergie, předepsat léky dle aktuálních obtíží a provést stanovení tzv. specifických IgE protilátek z krve, kdy není nutné léky předem vysazovat. Mimo sezónu je návštěva alergologa vhodná ke zhodnocení proběhlé sezóny, provedení kožních testů a naplánování léčby na příští rok.

(mafi)

Zdroje:

Kol. autorů. Pollen Allergy. Asthma and Allergy Foundation of America 2015. Dostupné na https://www.aafa.org/pollen-allergy/.

Kerr M. Pollen Allergies. Healthline 2020. Dostupné na https://www.healthline.com/health/allergies/pollen.

Kol. autorů. Symptoms Allergies. NHS 2018. Dostupné na https://www.nhs.uk/conditions/allergies/symptoms.

Kalabusová B. Alergie na pyly. Praktické lékárenství 2015. 11 (3): 86–88. Dostupné na https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2015/03/02.pdf.

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje