#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S alergickou rýmou nejen k alergologovi

S rýmou způsobenou nějakým alergenem asi většina z nás půjde k alergologovi. Jenže: i otorinolaryngolog má k tomuto onemocnění co říci.

S rýmou způsobenou nějakým alergenem asi většina z nás půjde k alergologovi. Jenže: i otorinolaryngolog má k tomuto onemocnění co říci.

Dýchání je pro nás naprostou samozřejmostí, o které ani nepřemýšlíme. Tedy alespoň dokud s ním nemáme žádné potíže. Málokdo si proto asi uvědomuje, jak složitým „zařízením“ dýchací cesty vlastně jsou. Ty počínají nosními dírkami, pokračují nosní dutinou s přilehlými dutinami paranazálními, dále nosohltanem, hrtanem, průdušnicí, průduškami až do plicních sklípků.

Cizorodé látky útočí na náš nos

Celá tato oblast přichází denně do kontaktu s množstvím cizorodých látek a mikrobů. Obrana dýchacích cest před škodlivinami je zajištěna mechanickými, chemickými a imunologicky podmíněnými reakcemi. Všechny části dýchacích cest přitom spolupracují.

Neléčená rýma ovlivňuje i astma

Proto se také onemocnění jedné části může odrážet v části jiné. To platí i pro alergická onemocnění. Dnes je již jasně prokázáno, že neléčená alergická rýma významně zhoršuje průběh astmatu. Také infekce v oblasti horních dýchacích cest mohou negativně ovlivňovat průběh astmatu. Zvetšená nosní mandle u dětí může být jednak zdrojem infekce, jednak vadí mechanicky – ucpává totiž nosní průduchy a ústí Eustachových trubic. To vede k častějším zánětům středního ucha a dýchání ústy přivádí neočištěný a neohřátý vzduch rovnou do průdušek, které jsou tak také zvýšeně drážděny.

Živná půda pro zánět

Záněty paranazálních dutin provází většinou zadní rýma, která rovněž dráždí průdušky. Alergický zánět sliznic dýchacího traktu připravuje vhodnou půdu pro uchycení infekce. Ta potom zpětně dráždí sliznice a je tak uzavřen začarovaný kruh. Alergie usnadní infekci a infekce zhoršuje alergii.

Mandle pro otorinolaryngologa

Z uvedených souvislostí vyplývá, že spolupráce alergologa a otorinolaryngologa (ORL) je velmi úzká. Alergolog určí, na co je pacient alergický, a zahájí léčbu celkovou i místní. Objasní také, zda nejsou alergií postiženy i další orgány, zejména průdušky, tedy zda pacient nemá astma, ORL lékař zase posuzuje místní poměry v horních dýchacích cestách, stav sliznic, velikost nosní mandle, průchodnost nosu, event. přítomnost nosních polypů, paranazální dutiny, stav hlasivek, stav středního ucha a kvalitu sluchu.

Po vzájemné konzultaci je navržen nejvhodnější postup, tj. léčba alergie a případně chirurgický zákrok – odstranění nosní mandle nebo dle potřeby jiné výkony. Většinou je ale nejprve zahájena léčba konzervativní a teprve při jejím neúspěchu se přistupuje k operaci. Spolupráce obou odborníků pokračuje nadále i po operaci.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje