#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Souvisí alergie na jídlo s nedostatkem vitamínu D?

Pravděpodobně ano, protože roční batolata s nízkými hladinami „déčka“ jsou více náchylná k potravinovým alergiím než děti, které ho mají dostatek.

Pravděpodobně ano, protože roční batolata s nízkými hladinami „déčka“ jsou více náchylná k potravinovým alergiím než děti, které ho mají dostatek. Právě toto zjištění vyplynulo z výsledků studie, která byla přednesena na letošním výročním setkání Americké akademie alergie, astmatu a imunologie.

Bádání pokračuje

Výzkumné práce hledající souvislost mezi nedostatkem vitamínu D a rozvojem potravinové alergie u dětí jsou v plném proudu. Nyní se vědci snaží objasnit, zda by dostatečný příjem "déčka" mohl být řešením přecitlivělé reakce na některé složky potravy. Dále budou odborníci zjišťovat, jestli nedostatek vitamínu D u novorozence může předpovídat, že dítě bude později trpět alergií na nějakou potravinu.

Déčko lze užívat preventivně, ale…

Na setkání zazněl názor, že by alergikům měly být hladiny vitamínu D kontrolovány a případně upraveny. Proti návrhům masově doporučovat užívání „déčka“ však vystoupili někteří odborníci. Podle jejich názoru by měl být tento vitamín užíván s opatrností, a to z několika důvodů:

V této problematice tedy zůstává ještě mnoho nezodpovězených otázek. Vědci se stále snaží rozklíčovat příčiny rozvoje alergických onemocnění a tento objev je zatím pouze malým krůčkem na dlouhé cestě.

(mzm)

Zdroj: www.medscape.com

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje