#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stromová alergie a její výskyt u pacientů v ČR

Stejně jako v případě pylů trav a plevelů se stromová alergie většinou projevuje jako tzv. alergická rýma. Vzhledem k tomu, že se u nás pylová sezóna neustále prodlužuje, si bohužel alergici často neoddychnou ani v zimním období.

V jakém období dráždí pyly stromů nejvíce?

Většina stromů kvete na jaře. Ovšem už i na začátku roku, pokud je teplejší počasí, se můžeme setkat s prvními rozkvétajícími stromy. Jedná se zejména o lísky a olše. Je-li mírnější zima bez sněhu, mohou kvést už v lednu, ovšem dokvétají až do dubna.

V únoru se k nim přidává topol, tis a jalovec, které také zpravidla kvetou až do dubna. Jemné chmýří, které je součástí létajícího aparátu semen topolu, může navíc způsobit obtíže vyvolané mechanickým drážděním očních spojivek a nosní sliznice.

Březen je měsíc, kdy alergiky dráždí nejvíce pyly lísky, olše, topolu, tisu a jalovce. Objevit se už mohou i jehnědy břízy, které jsou zdrojem velmi agresivních alergenů. Také začínají rozkvétat jasan, habr a vrba.

dubnu a v květnu je ve vzduchu vůbec nejvíce stromových pylových zrn. V dubnu kvetou zejména olše, topol, tis, jalovec, bříza, jasan, habr, vrba, javor a dub, v květnu pak vrba, dub, platan, ořešák, jírovec a černý bez. Pyly jehličnatých stromů (borovice, smrk a jedle) jsou alergologicky spíše méně významné. U citlivých osob však mohou opět způsobovat obtíže v důsledku mechanického dráždění. Na přelomu dubna a května začínají dělat alergikům starosti i pyly trav.

Během června projevy stromové alergie pomalu doznívají. Dráždit ovšem může ještě černý bez, jasan nebo lípa, v jejím případě se na potížích může podílet i silná vůně květů.

červenci by vás už stromová alergie měla trápit jen minimálně, výjimku tvoří dokvétající černý bez nebo lípa.

Srpen je prvním měsícem v roce, kdy už by žádné pyly ze stromů alergiky ohrozit neměly.

Stromy s nejagresivnějšími pylovými alergeny

Mezi alergologicky nejvýznamnější rody stromů patří líska, olše, bříza a v posledních letech také bez.

(mafi)

Zdroje:

Pylový atlas Pylové informační služby. Dostupné na https://www.pylovasluzba.cz/atlas.

Pylový kalendář Pylové informační služby. Dostupné na https://www.pylovasluzba.cz/dokumenty/pylovy_kalendar2.pdf.

https://www.pleva.cz/news/kalendar-alergika

Kalabusová B. Alergie na pyly. Praktické lékárenství 2015. 11 (3): 86–88. Dostupné na https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2015/03/02.pdf.

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje