#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sušené ovoce alergikům (ne)vadí

Alergie existují skoro na všechno. Proto nepřekvapí, že se alergická reakce může objevit také po konzumaci sušeného ovoce. Ve většině případů za to však není zodpovědné samo ovoce,

Alergie existují skoro na všechno. Proto nepřekvapí, že se alergická reakce může objevit také po konzumaci sušeného ovoce. Ve většině případů za to však není zodpovědné samo ovoce, ale plísně a sulfáty, které sušené ovoce často obsahuje. Na druhou stranu může být sušené ovoce pro některé alergiky dobrou alternativou k čerstvým plodům. Během sušení totiž dochází ke změně proteinů, čímž se z alergenů stávají nealergeny.

Plísně jsou všude

Plísním jsme vystaveni každý den, venku i uvnitř – jsou ve vzduchu i v potravě. Pokud patříte k alergikům na plísně, větší výskyt v okolním prostředí nebo v jídle vám může způsobit klasické projevy alergické reakce.

Podle závažnosti to mohou být:

Kromě sušeného ovoce mohou plísně obsahovat také:

Pozor na siřičitany

Se siřičitany se můžeme setkat v nejrůznějších potravinách. Používají se jako konzervační prostředek pro své antibakteriální a antioxidační účinky a schopnost zachovat barvu potravin. Přidávají se zejména do sušeného ovoce, zeleninových konzerv, do alkoholických nápojů (pivo, víno), ovocných džusů, chipsů a dalších potravin.

Alergie na siřičitany se projeví různě závažnými příznaky podobnými astmatu.

Fruktóza – (ne)příjemná záležitost

Pokud trpíte po konzumaci sušeného ovoce bolestmi břicha, nadýmáním, plynatostí nebo průjmem, příčina může spočívat v poruše trávení fruktózy. Tento cukr se přirozeně vyskytuje v ovoci a používá se také jako sladidlo v některých potravinách a nápojích. V případě fruktózy nejde o alergickou reakci, nýbrž o takzvanou malabsorpci (daleko méně často o závažné vrozené onemocnění – fruktózovou intoleranci).

Usušte si sami nebo zvolte bioprodukty

Pokud máte podezření na alergii na sušené ovoce, neváhejte o tom informovat svého lékaře. Diagnózu potvrdí pečlivá konzultace, popřípadě kožní a krevní testy. Alergolog vám také poradí, jak se vyhnout nebezpečným zdrojům alergenů a vybaví vás léky pro zvládnutí příznaků.

Určitě vás potěší fakt, že sušeného ovoce se nemusíte úplně vzdát. Stačí si pečlivě vybrat z nabízeného sortimentu. V biopotravinách například nenajdete siřičitan. Jinou možností je, že si ovoce usušíte sami na slunci, v sušičce na ovoce nebo v troubě. A jak potom zabráníte uchycení plísně? Sušené ovoce raději neskladujte, mělo by být určeno k rychlé spotřebě.

(blš)

Zdroj:
www.livestrong.com
my.clevelandclinic.org

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje