#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tradiční štědrovečerní večeře může znamenat vážná rizika pro alergiky

Ke sváteční večeři je v našich domácnostech tradičně podáván kapr upravený na různý způsob a jako příloha bramborový salát.

Ke sváteční večeři je v našich domácnostech tradičně podáván kapr upravený na různý způsob a jako příloha bramborový salát. Někdo ale dává přednost řízkům a někdo krocanovi. Většinou nesmí chybět vánočka a na závěr hostiny vánoční cukroví a ovoce. Zvyklosti jednotlivých rodin jsou prostě různé. A představují také různou míru rizika pro alergiky.

Všechny tyto pokrmy totiž obsahují celou řadu potravinových alergenů. Ať už to je bílkovina rybího masa, vaječná bílkovina v majonéze, kořenová zelenina v bramborovém salátu, nebo ořechy a mandle ve vánočce a v cukroví a další alergeny v exotickém i domácím ovoci. Uvedené alergeny patří k nejvýznamnějším a vyvolávají reakce ze všech nejčastěji.

Často nepomůže ani tepelná úprava

Jejich vlastnosti se sice mohou poněkud zmírnit tepelným opracováváním, ale většinou ne významně, a kdo má opravdu závažné reakce, měl by se jim vyhýbat v jakémkoli zpracování. Alergii na maso kapra neobejdeme ani podáváním ryby mořské. Bílkoviny svalů mořských i sladkovodních ryb jsou totiž velmi podobné, a alergici tedy reagují podobně na obě. Babiččino cukroví

Skryté nebezpečí může pro alergika být v cukroví od babiček či známých. Není totiž jisté, jaké přísady obsahuje. Někdy stačí i jen malá příměs alergenu, která se dostane do konečného výrobku náhodně, například při zpracování na stejném válu, na kterém bylo předtím zpracováno těsto obsahující alergen. Pacientům, kteří mají anafylaktické reakce, stačí i takto malé množství k vyvolání závažné reakce.

Riziko alergických potravinových reakcí zvyšuje také konzumace alkoholu. Zvyšuje intenzitu reakcí a někdy může obsahovat také alergizující látky, jako jsou výtažky z bylin, kvasnice, barviva a konzervační látky.

Kromě dobře známého problému rybí kosti uvízlé v krku hrozí alergikům při štědrovečerním hodování i tato specifická rizika. Proto si dávejte dobrý pozor, co konzumujete. Nejste si jisti přísadami? Pak raději odolejte pokušení cokoli ochutnat. Trocha sebezapření za hladký průběh Vánoc bez návštěvy lékaře určitě stojí.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje