#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vánoce nemusejí být "alergické"

Vánoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. K jejich slavení dnes neodmyslitelně patří kromě církevních obřadů i řada příprav a samozřejmě dárky.

Vánoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. K jejich slavení dnes neodmyslitelně patří kromě církevních obřadů i příprava cukroví, zdobení domácností, vánoční kapr a nakonec strojení vánočního stromečku a dárky. A také alergie – třeba právě na vánoční stromeček.

V Česku nemá vánoční stromek dlouhou tradici. Tento zvyk se u nás začal prosazovat jen pozvolna, a to až ve 40. letech 19. století v bohatých pražských měšťanských rodinách. Dnes si ale bez něj Vánoce nedovedeme představit.

Vánoce by měly být svátky klidu a pohody, v dnešní uspěchané době však mnohdy znamenají období zvýšeného stresu. Pro pacienty s chronickými nemocemi je stres vždy přitěžující okolností, u alergiků k "vánočnímu" zhoršení mohou přispět i další faktory.

Alergie se mohou o Vánocích zhoršit kvůli:

To vše se sčítá se stresem a nákupním shonem, a proto mohou mnozí alergici pozorovat zhoršení "alergie na Vánoce".

Klid a pohoda pro zdraví

Jak těmto situacím předejít? Klid a pohoda se naordinovat nedají, můžeme se ale snažit upravit alespoň okolní prostředí.

I při respektování všech těchto rad se může alergie o Vánocích zhoršit. Pokud o tom víme již z minulých let, je vhodné v tomto čase kromě uvedených opatření nasadit preventivně protialergické léky nebo zvýšit dávky dlouhodobě podávaných léků.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje