#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergenová imunoterapie na alergeny kočky a psa

Dotaz, 5. 1. 2021

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda se desenzibilizace (imunoterapie) dá použít i na alergii na psy a kočky?
Pokud ano, mohu poprosit o více informací ohledně postupu?
Pokud ne, mohu poprosit o názor, jak nejlépe "vycházet" s těmito zvířaty v domácnosti? Popřípadě, zda jsou nějaké výjimky plemen? Tuším, že u psů to tak je, ale s kočkami jsem se nesetkal.

Předem moc děkuji za váš čas.

S pozdravem

MUDr. Iva Pončáková, 6. 2. 2021

Dobrý den, ano, existuje i specifická alergenová imunoterapie na alergeny kočky a psa, bohužel v současné době není v ČR ani jedna dostupná. Dle posledních dostupných zpráv by snad měla být koncem letošního roku v ČR dostupná sublingvální kapková alergenová imunoterapie na alergen kočky. Zvažována je zejména u pacientů, u kterých přetrvávají obtíže přes užívání protialergických léků a přísném dodržování režimových opatření. Před zahájením léčby je zapotřebí pomocí kožních testů a/nebo stanovení specifických IgE protilátek v krvi potvrdit, který vzdušný alergen pacientovi obtíže způsobuje. Existuje dvojí způsob aplikace alergenu- sublingvální (kapky ev. rozpouštěcí tablety oboje aplikované pod jazyk) a subkutánní (podkožní). Celá léčebná kůra trvá 3-5 let, přičemž platí, že účinnost obou forem aplikace je téměř totožná.
Zdrojem zvířecích alergenů nejsou pouze jejich chlupy, ale alergeny jsou obsaženy i ve slinách, moči, exkrementech, výměšcích pohlavních žláz, lupech a kožních šupinách. Není rozhodující, zda má zvíře dlouhou nebo krátkou srst. Každé zvíře tvoří individuálně určité množství alergenu týdně a hypoalergenní druhy koček ani psů neexistují. Jejich alergeny ulpívají na površích, jsou lepkavé a mohou " přežít" v místnosti po velmi dlouhou dobu, tzn. i několik let. (zvláště kočičí alergen).
Jako opatření v případě alergie na zvířátko, které máte ve své domácnosti, je potřeba co nejvíce omezit přítomnost zvířete uvnitř v bytě, nevpouštět jej do ložnice a dětského pokoje, samozřejmostí je nesdílet se zvířetem jedno lůžko. Je potřeba luxovat a vytírat podlahu navlhko nejméně 2x týdně, koupat zvíře minimálně 1x za 2 týdny, denně vykartáčovat zvíře venku, vně bytu, pravidelně čistit oblečení kartáčem od všech zvířecích chlupů, které se mohly na něj uchytit. Mezi jedno z nejúčinnějších opatření patří opatření čističky vzduchu.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.